نرم افزار Matlab چیست؟
1 آبان 1400 1400-08-09 11:06نرم افزار Matlab چیست؟
MATLAB اگر به برنامهنویسی علاقهمند باشید، مطمئنا بارها نام نرمافزار متلب را شنیدهاید. متلب (MATLAB) نام یک زبان برنامهنویسی نسل چهارم و همچنین یک محیط نرمافزاری برای انجام محاسبات عددی، تجسم و توسعه نرمافزارهای تجاری است. Matlab از ترکیب دو واژهی Matrix و Laboratory به معنای آزمایشگاه ماتریس، به وجود آمده است. علت این ترکیب نامگذاری، ماتریس محور بودن متلب است به گونهای که حتی اعداد منفی نیز ماتریس در نظر گرفته میشوند. در ادامه به معرفی بیشتر زبان متلب و چگونگی برنامهنویسی با آن میپردازیم..
معرفی نرمافزار Matlab
در اواخر دهه 70 میلادی، متلب توسط Cleve Moler -یکی از موسسان کمپانی خصوصی Mathworks واقع شده در ایالت ماساچوست آمریکا- توسعه و عرضه شد. او که یک استاد ریاضی بود، به منظور دسترسی آسانتر دانشجویان دانشگاه نیومکزیکو به LINPACK و EISPACK، بدون نیاز به یادگیری زبانهای برنامهنویسی دیگر مانند فرترن، متلب را ایجاد کرد. اولین برنامهای که وی با متلب نوشت، یک محاسبهگر ماتریس بود. در سال 2000 متلب بازنویسی شد و با اضافهشدن کتابخانههای کاربردی فراوان، در حوزههای مختلف صنعت، کنترل، مخابرات، پزشکی، فضانوردی و… مورد توجه و استفاده متخصصان قرار گرفت.در واقع میتوان گفت که متلب برای استفاده مهندسان و دانشمندان طراحی شده است. آنها با کمک متلب میتوانند به راحتی ماتریسها و آرایههای ریاضی را به طور مستقیم در برنامهها استفاده کنند. این موضوع در مورد تجزیه و تحلیل دادهها، پردازش سیگنال و تصویر، جبر خطی و طراحی کنترل نیز صادق است. Matlab به برنامهنویسان کمک میکند تا مسائل پیچیده ریاضی را به زبان کامپیوتر ترجمه کرده و با سرعت بالا آنها را حل کنند.لوگوی متلب از آغاز تا کنون تغییر زیادی نداشته و نمایشی از معادلهی طول موج است.
زبان برنامه نویسی متلب (Matlab) کاربردهای زیادی دارد که در این بین میتوان به آنالیز دادهها، توسعه الگورتیم، ساخت مدل و اپلیکیشنها اشاره کرد. درون این برنامه ساختارهای متفاوتی وجود دارد که کاربران میتوانند از طریق آنها اعمال ریاضی و… را انجام دهند. شاید بتوان گفت که متلب میتواند در تمام زمینههای محاسباتی مورد استفاده قرار بگیرد که از این بین میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- انجام اقداماتی بر روی ماتریس و آرایهها
- ایجاد ساختارهای دو بعدی و سه بعدی
- جبر خطی
- معادلات جبری
- توابع غیرخطی
- آمار
- تحلیل و پردازش دادهها
- محاسبه معادلات دیفرانسیلی
- محاسبات عددی
- ادغام اطلاعات
- تبدیل دادهها
- ساخت منحنی
- سایر توابع خاص

ویژگیهای بارز Matlab چیست؟
- متلب یک زبان سطح بالا برای محاسبات عددی، ترسیم نموداری و توسعهی اپلیکشن است. این زبان همچنین یک محیط تعاملی برای کاوشهای تکراری، طراحی و حل مسئله میباشد.
- متلب یک کتابخانهی عظیم از توابع ریاضیاتی دارد برای جبر خطی، آمار، تحیلی سریهای فوریه، فیلترها، بهینهسازی، انتگرال عددی و حل معادلات دیفرانسیل معمولی.
- همچنین متلب نمودارهای گرافیکی پیشفرض برای ترسیم دادهها و ابزارهایی برای ایجاد نمودارهای شخصیسازی شده دارد.
- رابط برنامهنویسی متلب ابزارهای توسعهای ارائه میکند برای بهبود کیفیت کدها، قابلیت نگهداری آنها و بیشینه کردن عملکرد کدها.
- متلب ابزارهایی برای ساخت نرمافزارهایی با رابطهای کاربری گرافیکی شخصیسازی شده نیز ارائه میکند.
- این پلتفرم توابعی برای تعامل با الگوریتمهای پایهای متلب در سایر اپلیکشنها و زبانها مانند C، جاوا، asp.net و مایکروسافت اکسل دارد.
قدرت محاسبات ریاضی Matlab
MATLAB برای استفاده در فرآیندهای پیچیده ریاضیاتی مناسب است و کتابخانههای فراوانی برای انجام عملیات ریاضی در دسترس برنامهنویسان قرار میدهد. برخی از محاسبات ریاضی رایج با متلب عبارتند از:
- رسم و گرافیک 2 و 3 بعدی
- جبر خطی
- معادلات جبری
- توابع غیر خطی
- آمار
- تحلیل دادهها
- حساب و معادلات دیفرانسیل
- محاسبات عددی
- ادغام
- تبدیل
- ایجاد منحنی
- و بسیاری توابع خاص دیگر

متلب ابزارهای کاربردی فراوانی در اختیار برنامهنویسان قرار داده است. به همین دلیل بسیاری از صنایع به خصوص صنایع هوافضا و دفاعی به آن نیاز دارند. این شرکتها از متلب در نمونهگیری اولیه و تست و آزمایشات خود استفاده میکنند. در صنعت تولید خودرو نیز از متلب در توسعه سیستمهای کنترل و مصرف سوخت استفاده میشود. صنعت دیگری که استفاده گستردهای از متلب دارد، صنعت روباتیک است زیرا کمپانی Mathworks از سختافزارهای بسیاری پشتیبانی میکند که این موضوع ساخت رباتهایی با قابلیتهای بسیار پیشرفته را نسبت به گذشته تا حد زیادی آسانتر کرده است.

نتیجهگیری
میتوان گفت زبان قدرتمند متلب برای استفاد در کاربردهای مهندسی و محاسبات پیچیده ریاضی مناسب است اما به دلیل مصرف بالای منابع سخت افزاری برای استفادههایی مانند طراحی و توسعهی وب مناسب نیست. Matlab زبانی مفسری است و در هر بار اجرا، کدها تفسیر میشود به همین دلیل سرعت زبانهای مفسری نسبت به زبانهای کامپایلری پایینتر است اما مزایایی همچون راحتی استفاده و یادگیری، کتابخانههای کاربردی فراوان و قدرتمند و پشتیبانی توسط سیستمهای عامل محبوب Windows، Linux و Mac موجب علاقهمندی بسیاری از برنامهنویسان به این زبان شده است.
پست های مرتبط
VDI چیست و چه کاربردی دارد؟
مزایا و معایب اس ام اس مارکتینگ چیست؟
فریم ورک چیست؟
توپولوژی مش چیست؟
دلایل عدم اتصال دامنه جدید به هاست چیست؟
اعضا
-
Active ماه 3, 4 هفته قبل
-
Active ماه 8 قبل
-
Active ماه 8 قبل
-
Active ماه 9, 1 هفته قبل
-
Active ماه 11, 2 هفته قبل
بروز رسانی
سمیرا مردانی's بروزسانی مشخصات انجام شد 1 سال, ماه 4 قبل
محمد جواد محمدی's بروزسانی مشخصات انجام شد 1 سال, ماه 4 قبل
مریم نوری's بروزسانی مشخصات انجام شد 1 سال, ماه 4 قبل
محمد امین طاهری's بروزسانی مشخصات انجام شد 1 سال, ماه 4 قبل
نگار حجتی's بروزسانی مشخصات انجام شد 1 سال, ماه 4 قبل