ایمیل مارکتینگ چیست؟
4 آبان 1400 1400-08-05 13:20ایمیل مارکتینگ چیست؟
ایمیل مارکتینگ (Email Marketing) یا بازاریابی ایمیلی یکی از ابزارهای دیجیتال مارکتینگ است که از اهمیت ویژهای در بازاریابی محتوا برخوردار است.
متخصصان دیجیتال مارکتینگ، هر زمان میخواهند استراتژی محتوا را برای یک کسب و کار تدوین کنند، باید به این سوال پاسخ بدهند که میخواهند چه جایگاهی برای ایمیل مارکتینگ در نظر بگیرند.
مجموعه درسهای آموزش بازاریابی ایمیلی در متمم، میکوشد به بعضی از سوالهای کلیدی در این زمینه پاسخ دهند
ایمیل مارکتینگ(EMAIL MARKETING) یا بازاریابی ایمیلی چیست؟
ایمیل مارکتینگ یا بازاریابی ایمیلی شاید تعریف سخت و پیچیدهای نداشته باشد. در واقع ایمیل مارکتینگ یعنی استفاده از ابزار ایمیل و ارسال پیام به مخاطبان هدف در راستای جذب مشتریان جدید و حفظ رابطه با مشتریان قدیمی. محتوای پیام شما میتواند شامل تبلیغات، محتوای کاربردی، تخفیفها و پیشنهادات جذاب و متفاوت و… باشد.
شما در هر مرحله از استراتژی خود میتوانید سراغ ایمیل مارکتینگ بروید. در واقع میتوانید برای برندسازی و آگاهی از برند، ترغیب به خرید، وفادارسازی، حفظ مشتریان و… سراغ بازاریابی ایمیلی بروید. استفاده از ایمیل ظرفیتهای بسیار بالایی دارد در بسیاری از موارد از آنها بیخبر هستیم و نمیتوانیم به درستی از بازاریابی ایمیلی سود ببریم.
با این اوصاف به نظر میرسد پیش از شروع هر موضوعی باید ابتدا به تاریخچه ایمیل مارکتینگ یا بازاریابی ایمیلی بپردازیم و با چه هدفی شکل گرفته است. بعد از اطلاع از مباحث مقدماتی است که میتوانید قسمتهای پیشرفته و حرفهای ایمیل مارکتینگ را به خوبی پیادهسازی کنید.

تاریخچه ایمیل مارکتینگ یا بازاریابی ایمیلی
گری توئرک اولین کسی است که ۴۱ سال پیش توانست ایمیلی را به صورت انبوه برای ۴۰۰ نفر از مشتریان سازمان تجهیزات دیجیتال (DEC) ارسال کند و فروش ۱۳ میلیون دلاری را رقم بزند. بعد از این اتفاق او را پدر اسپم دنیا نامیدند. اما خود او معتقد بود چون ایمیلش را به صورت هدفمند برای مخاطبان هدف ارسال کرده است باید لقب پدر ایمیل مارکتینگ یا بازاریابی ایمیلی دنیا را به او بدهند.
حد فاصل سالهای ۱۹۹۰ تا ۲۰۰۰ با فراگیر شدن استفاده از اینترنت، سبک زندگی و کاری مردم دستخوش تغییرات زیادی شد. در همین راستا Hotmail به عنوان اولین سرویس ایمیل تحت وب فعالیت خود را به صورت رایگان شروع کرد تا بازاریابان بتوانند از ظرفیتهای آن در راستای دیجیتال مارکتینگ استفاده کنند و هزینههای بازاریابی مستقیم حضوری یا تلفنی را کاهش دهند.
کمکم به بازاریابی ایمیلی به نقطهای رسید که پیامهای انبوه باید حتما به صندوق دریافتی (Inbox) مخاطبان هدف ارسال میشد. مرتبط نبودن موضوع ایمیل، محتوای تبلیغاتی و آزاردهنده، زمان ارسال و… از جمله مواردی بود که در صورت رعایت نکردن آنها، ایمیلها به spam میرفتند.
اما از سال ۲۰۱۰ به بعد ایمیل مارکتینگ وارد فاز جدیدی شد و قواعد بازی کاملا تغییر کرد. از یک سو سختگیریهای صورت گرفته در ارسال ایمیل انبوه، بررسی محتوای ایمیلها، ارزانبودن بازاریابی ایمیلی نسبت به روشهای دیگر و فراگیر شدن استفاده از گوشیهای هوشمند، اقبال کاربران به استفاده از ایمیل و ظهور شبکههای اجتماعی از طرف دیگر، شرایط را برای ایمیل مارکتینگ سختتر از گذشته کرده بود.
اما کمکم از سال ۲۰۱۳ به بعد خیلیها متوجه شدند چطور باید به صورت حرفهای از ایمیل مارکتینگ استفاده میکنند. استفاده از محتوای مناسب و مبتنی بر نیاز و علاقه کاربران، بهکارگیری سرویس ایمیل مارکتینگ حرفهای، یکپارچهسازی ایمیل با سیستمهای مدیریت محتوا، استفاده از سیستمهای اتوماسیون ایمیل مارکیتنگ، بخشبندی مشتریان و ارائه پیشنهادات جذاب شد مخاطبان هدف بیش از پیش درگیر ایمیلهای دریافتی شوند.
مزایای استفاده از ایمیل مارکتینگ
– انجام پروسه بازاریابی ایمیلی، در زمان پیش از ارسال پیام، بسیار کوتاه است و برای انجام آن نیاز به صرف هزینه یا انرژی زیادی ندارید؛ به طور کلی صرفه انرژی و زمان کم در این فرایند از خصوصیات مثبت بازاریابی از این راه است.
– انعطاف پذیری بالای فضای ایمیل به شما کمک میکند تا پیام اصلی خود را به سادگی مطابق با سلیقه شخصی خود برای مخاطبانتان ارسال کنید؛ فضای ایمیل به شما این امکان را میدهد که با زنجیره ای از تصاویر، ویدئو و متن محتوای مورد نظر را به مخاطب برسانید.
– محتوا ارائه شده از طریق ایمیل میتواند شخصیسازی شود و با یک گیمیفیکیشن تعریف شده برای مخاطب ارسال شود.
– از نکات مثبت ایمیل مارکتینگ در مقایسه با دیگر روشهای آفلاین باید به خاصیت تفکیک سازی مخاطبان اشاره کرد. این کار نتایج بهتری را به شما ارائه خواهد داد و باعث آسانتر شدن کار، در ارائه محتوا مرتبط با هدف شما، از طریق ارسال ایمیل به مخاطبان شود.
– هزینه پایین ایمیل مارکتینگ برای کسب و کارهای بزرگ، عددی نزدیک به صفر است؛ این در صورتی است که شما یک دیتای دستهبندی شده از ایمیل مخاطبان بالقوه و بالفعل خود داشته باشید؛ هزینه پایان ایمیل مارکتینگ خطر ریسک در این فضا را کاهش خواهد داد. برای مثال اگر قصد معرفی برند خود را در یک فضای آنلاین داشته باشید نیازمند هزینه بالایی برای طراحی بیلبورد، تراکت، استرابردو… هستید؛ از آن گذشته هزینه خرید جایگاه بیلبرد یا پخش تراکتها را فراموش نکنید. تمامی این نکات خطر ریسک، طرح انتخابی و محتوای تبلیغاتی خرید بیلبورد را برای شما بالا خواهد برد.
– از دیگر مزایای استفاده از ایمیل مارکتینگ امکان ایجاد ارتباط با مخاطبان به تعداد دفعات بیشتر و بازه زمانی کمتر است؛ مثلا شما با روش های دیگر تبلیغاتی ممکن است بتوانید ماهی یکبار یا هر دو هفته یکبار (با صرف هزینه مالی و زمانی زیاد) با مشتریان و مخاطبانتان ارتباط برقرار کنید، ولی در ایمیل مارکتینگ این کار را سریعتر، راحت تر و کم هزینه تر انجام خواهید داد.
– ایمیل مارکتینگ یک روش اطلاع رسانی برای رویدادهای مهم است، با این ابزار میتوانید به مخاطبانتان کدتخفیف هدیه دهید، یا آنان را از رویدادهای مهم مانند: برگزاری کلاسهای آنلاین رایگان، جشنوارههای فصلی، کمپینهای مناسبتی و… مطلع کنید.
– میتوانید از طریق ایمیل، یک راه ارتباطی برای پشتیبانی از مشتریان ایجاد کنید، این کار باعث توجه مخاطب به فضای ایمیل و اعتماد به برند شما در طولانی مدت، خواهد شد.
- اسپم
اگر نتوانید به درستی مخاطبان خود را هدف قرار دهید یا ایمیل شما کاملا حاوی محتوای تبلیغاتی باشد، در نتیجه ممکن است دریافتکنندگان پیامهای شما را پاک کرده یا آنها را به عنوان اسپم معرفی کنند. باید آنقدر حواستان را جمع کنید که نهتنها بتوانید مخاطب درستی پیدا کنید، بلکه با ارائه محتوای درست و اصولی از اسپم شدن ایمیلتان جلوگیری کرده و CTR بالایی بگیرید. - ایمیلهای ارسال نشده
اگر از سرویسهای ارسال ایمیل انبوه استفاده میکنید، ممکن است گاهی پیام شما به مقصد نرسد. ضمن اینکه اگر از عباراتی چون «رایگان»، «حتما کلیک کنید» و… استفاده کنید، باید انتظار اسپمشدن یا نرسیدن ایمیل به دست مخاطبان را نیز داشته باشید. - مشکلات طراحی
یکی از معایب استفاده از ایمیل مارکتینگ این است که محتوای پیام شما باید در هر دستگاهی به درستی نشان داده شود و همین موضوع برخی را مجاب میکند که فقط از پیام متنی در بازاریابی ایمیلی خود استفاده کنند که واقعا جذاب نیست. طراحی یکی ایمیل و جذاب و حرفهای که در تمامی نمایشگرها به درستی نشان داده شود واقعا کار سختی است.

بسیاری از کسب و کارها به ویژه آنهایی که اطلاعات و تعامل خوبی با مخاطبان دارند و میدانند ایمیل آنها باز شده و CTR خوبی میگیرد، از ایمیل مارکتینگ استفاده میکنند. ضمن اینکه بازاریابی ایمیلی برای کسب و کارهایی که برای تبلیغات و برقراری رابطه با مخاطبان هزینه زیادی ندارند خیلی خوب جواب میدهد، بهشرطی اینکه بتوانند به مخاطب هدف خود برسند. همچنین ایمیل مارکتینگ برای کسبوکارهایی که برای حفظ و نگهداری مشتری برنامه مناسبی دارد نیز بسیار کاربردی است
حالا که هر روز شاهد ظهور ابزارهای جدید و ترفندهای جدیدتر برای جذب مخاطبان هستیم، باید ببینیم که کدام استراتژی های ایمیل مارکتینگ بهتر و بیشتر جواب میدهد.
ایمیل مارکتینگ بدون یک لیست ایمیل درست و حسابی هیچ معنایی ندارد. لیست ایمیل شما باید کاملا هدفمندانه و هوشمند ساخته شده باشد تا بتوانید بیشترین و بهترین خروجی را از بازاریابی ایمیلی خوب بگیرید. اگر میخواهید ایمیلهای بیشتری جذب کنید حتما ارزش ایجاد کرده و به مخاطبانتان منفعت برسانید.
ریتارگتینگ : هدف قراردادن مجدد خریدارانی که مدتهاست از آنها خبری نداریم یا افرادی که به هر دلیل سبد قبلی خود را ناتمام رها کردهاند، یکی دیگر از مهمترین استراتژی های بازاریابی ایمیلی است. باید حتما به آنها یادآوری کنید که برای تکمیل خرید خود دوباره به سایت شما برگردند.
کمپینهای تبلیغاتی جدید و هدفمند
با اینکه ایمیل پر ارتباطی بسیار خود و زودبازدهی است و از سوی دیگر شاهد اجرای کمپینهای تبلیغاتی متنوع و جدید هستیم، در نتیجه میتوان با ایمیل مارکتینگ به مناسبتهای مختلف کمپینهای متفاوتی را اجرا کرد.
یکی از اقدامات هر کسب و کاری بهویژه آنهایی که محصول یا خدمتی برای فروش دارند این است که بتوانند مشتریان خود را حفظ کرده و آنها را ترغیب به خرید مجدد کنند. بازاریابی ایمیلی یکی از بهترین ابزارهای ریتنشن مارکتینگ یا حفظ مشتریان است و میتوانید براساس آن ضمن حفظ مخاطبان قبلی، مشتریان تکراری برای خودتان بسازید.
خبرنامهها همچنان برای برخی جذاب هستند و آنهایی که دنبال محتوای کاربردی و جدید میگردند، عضو خبرنامه شما خواهند شد. شما میتوانید در استراتژی در خبرنامه خود محتوای جذاب و کاربردی، بخشی از پست بلاگ، اطلاعرسانی محصولات جدید، پستهای شبکه اجتماعی و… را به صورت منظم و مستمر ارسال کنید.

در این مقاله برای شما ایمیل مارکتینگ را به صورت تجربی و علمی تعریف کردیم و سپس سراغ تاریخچه آن رفتیم. با هم دیدیم که ایمیل مارکتینگ چگونه آغاز شد، در چه دورهای اوج گرفت و همهگیر شد، چه موانعی بر سر راهش قرار گرفت و چگونه با کمک تکنولوژی آنها را یکی یکی برطرف کرد. پس از آن به مزیتهای Email Marketing اشاره کردم و یک نقطه ضعف نیز برای آن برشمردم. در آخر هم گفتم که در هر کسب و کاری میتوان از ایمیل مارکتینگ به عنوان یک روش بازرایابی بهره برد و این نحوه استفاده از ایمیل مارکتینگ است که به موفقیت کسب و کار منجر شده یا باعث سوئیچ کردن آن کسب و کار به روشهای دیگر بازاریابی میشود.
وارد شدن به Inbox افراد مانند این است که سر زده یا با دعوت به خانه کسی رفته باشید. وقتی به خانه کسی میروید لباسهای زیبا و مناسب میپوشید و بهترین رفتار خود را نشان میدهید. در ایمیل مارکتینگ هم باید با ظاهری شایسته و با بهترین رفتار و لحن خود حضور یابید و به یاد داشته باشید که شما در خانه آنها هستید.
پست های مرتبط
VDI چیست و چه کاربردی دارد؟
مزایا و معایب اس ام اس مارکتینگ چیست؟
فریم ورک چیست؟
توپولوژی مش چیست؟
دلایل عدم اتصال دامنه جدید به هاست چیست؟
اعضا
-
Active ماه 3, 4 هفته قبل
-
Active ماه 8 قبل
-
Active ماه 8 قبل
-
Active ماه 9, 1 هفته قبل
-
Active ماه 11, 2 هفته قبل
بروز رسانی
سمیرا مردانی's بروزسانی مشخصات انجام شد 1 سال, ماه 4 قبل
محمد جواد محمدی's بروزسانی مشخصات انجام شد 1 سال, ماه 4 قبل
مریم نوری's بروزسانی مشخصات انجام شد 1 سال, ماه 4 قبل
محمد امین طاهری's بروزسانی مشخصات انجام شد 1 سال, ماه 4 قبل
نگار حجتی's بروزسانی مشخصات انجام شد 1 سال, ماه 4 قبل