کپچا چیست؟
29 اسفند 1400 1401-07-27 23:32کپچا چیست؟
احتمالا تا به حال هنگام پرداختهای اینترنتی، ارسال نظر یا ثبتنام در یک سایت با کادرهای کوچکی که شامل کلمات یا تعدادی حروف انگلیسی مورب و کج هستند دیده اید. یا شاید مجبور شده باشید عکسهایی با یک موضوع خاص (مثل دوچرخه، هواپیما، آسمان) را از بین سایر تصاویر انتخاب کنید تا بتوانید به سایت مورد نظر خود وارد بشید.
گاهی اوقات هم به تنهایی کافیست بر روی یک مربع کلیک کنید، تا نشان دهید ربات نیستید و به سایت وارد شوید. به احتمال زیاد اسم کپچا یا ریکپچا را هم شنیدهاید و برایتان این سوال به وجود آمده که کپچا چیست؟ و چگونه به افزایش امنیت یک وب سایت کمک میکند؟پس در ادامه این مقاله از تدریس24 همراه ما باشید تا سوالات شما را جواب بدهیم.
CAPTCHA یا کپچا چیست؟
CAPTCHA یا همان کپچا نرم افزاری آنلاین برای تولید سوالات و آزمون هایی است که انسان براحتی قادر به پاسخ گویی به آنها است ولی کامپیوترها در حال حاضر قادر به تشخیص و پاسخ به آنها نیستند و نخواهند بود. عبارت CAPTCHA مخفف جمله Completely Automated Public Turing Test To Tell Computers and Humans Apart بوده و به معنی “آزمایش اتوماتیک عمومی برای تشخیص انسان از کامپیوتر” می باشد.
کپچا در سال 2000 و در دانشگاه Carneige Mellon توسط Luis von Ahn و همکارانش ساخته شد و برای اولین بار در سایت Yahoo مورد استفاده قرار گرفت.کپچا در حقیقت نوعی تست است که انسان می تواند به سوال های آن پاسخ دهد ولی در حال حاضر کامپیوتر ها نمی توانند سوالات کپچا را تشخیص و به آن ها پاسخ دهند .
نحوه کارکرد آن به این صورت است که تصویری با کلمات خط خورده یا اعداد پیچیده به کاربر نمایش داده می شود و کاربر برای ثبت اطلاعات خود باید کلمات یا اعداد را به درستی در کادر مربوطه وارد کند تا اثبات کند یک انسان است ، نه یک کامپیوتر . اگر به تصویر زیر نگاه کنید به راحتی می توانید با توجه به تغییراتی که در آن صورت گرفته آن را تشخیص دهید ولی ربات ها نمی توانند آن را تشخیص دهند .

کپچا چگونه کار میکند؟
کپچا در ابتدا برای جلوگیری از نرمافزارهای اسپم از نوشتن کامنتهای متعدد در وبسایتها طراحی و ساخته شدند. از کاربردهای اولیه دیگر آنها میتوان به جلوگیری از خرید بیشازحد یک کالا با استفاده از رباتهای خریدار اشاره کرد. از مرسومترین انواع کپچا میتوان به تصویری اشاره کرد که حروف و اعداد با ساختاری بههمریخته در آن دیده میشوند که شما باید آن حروف یا اعداد را تشخیص بدهید و در فرم مخصوص به آن یادداشت کنید.
انتخاب تعدادی از تصاویر با تم یکسان نیز از انواع مرسوم کپچا بهشمار میرود. اگر کاربر نتواند آزمون کپچا را بهدرستی انجام دهد، مجددا مجبور به وارد کردن حروف و اعداد یا انتخاب تصاویر خواهد بود. چنین فرمهایی عموما در فرمهای ورود، ثبتنام، رأیگیری آنلاین و خرید اینترنتی دیده میشوند.
ایدهی اصلی کپچا از آنجا میآید که برنامههای کامپیوتری مانند باتها توانایی درک و تفسیر حروف بههمریخته را ندارند. درحالیکه یک انسان که بهطور روزمره با حروف و اعداد سروکار دارد، انواع نوشتار و فونت و رنگ آنها را درک میکند. درنتیجه انسانها بهراحتی حروف و اعداد را در تصاویر شناسایی میکنند.
احتمالا اولین راهکارهای که برای عبور ربات نرمافزاری از فرم کپچا پیشنهاد میشود، وارد کردن تعدادی حرف و عدد تصادفی باشد. رباتها نمیتوانند با این روش از آزمایش کپچا رد شوند چون آنها توانایی تشخیص حروف و اعداد کپچا را ندارند، چون با هر بار وارد کردن اشتباه، با فرم جدیدی روبهرو میشوند که مجددا نیاز به وارد کردن اعداد تصادفی دارد و احتمال را تقریبا به صفر میرساند.
بااینحال هنوز برخی رباتها از کپچا عبور میکنند یا مجرمان سایبری با استفاده از «مزارع کلیک» از موانع امنیتی عبور میکنند. مزارع کلیک، مکانهایی در کشورهای عموما فقیر هستند که هزاران کارگر در آنها وظایفی ساده همچون انجام آزمایش کپچا بهجای ربات را با هزینهی پایین انجام میدهند.
از کپچا کجا استفاده میشود؟
کپچا کاربرد زیادی دارد ولی بیشتر برای افزایش امنیت استفاده می شود :
- جلوگیری از ارسال نظرات اسپم در سایت ها و وبلاگ ها
بیش تر آن هایی که وب سایت دارند با استفاده از اسکریپت های خودکار اقدام به انتشار نظرات اسپم می کنند ، با قرار دادن کپچا در قسمت نظرات شما می توانید از ارسال نظرات اسپم در سایت خود جلوگیری کنید .
- در عضویت سایت
برای جلوگیری از ثبت نام ربات ها در سایت از کپچا استفاده می شود ، چون ربات های اینترنتی می توانند در عرض چند ساعت چندین اکانت ایجاد کنند . هم چنین در گوگل و یاهو برای جلوگیری از ایجاد ایمیل توسط ربات ها از کپچا استفاده می شود تا فقط انسان ها قادر به ثبت نام نهایی فرم باشند .
- در هنگام ورود به سایت
اگر هکری با هر راهی نام کاربری شما را به دست آورد و با آزمون و خطا می تواند پسورد شما را نیز برای ورود به سایت به دست آورد . برای جلوگیری از این کار از کپچا استفاده می کنیم که اگر مثلاً رمز عبور یا نام کاربری بیش از 5 با زده شد IP کاربر را مسدود کند .
در کل از کپچا استفاده های زیادی می شود که ما در این پست به چندتای اون اشاره کردیم که در واقع مزیت های اون بود حالا معایب اون رو هم بررسی می کنیم .
- معایب استفاده از کپچا
اگر از کپچا به صورت درست استفاده نشود و کاربران احساس راحتی نداشته باشند می تواند باعث خروج کاربران از سایت شود و ارتباط شما و کاربران کم رنگ می شود . مثلاً به تصویر زیر نگاه کنید تشحیص عبارت برای کاربران خیلی وقت گیر و سخت است و همین باعث خروج کاربران از سایت شما می شود .

کلام آخر
در این مقاله جواب سوال کپچا چیست را حتما گرفتهاید. ما شما را با انواع کپچا و کاربرد اش هم آشنا کردیم.
اگر صاحب یک وبسایت یا کسبوکار آنلاین هستید، با سرویس آرکپچا میتوانید از وبسایت خود در مقابل حملات رباتهای مخرب و اسپم محافظت کنید.
سرویس آرکپچا با ارائه سوالات تصویری مختلف رباتها را تشخیص داده و مانع از دسترسی آنها به سایت شما میشود. در نتیجه امنیت سایت شما را بالا میبرد.
مزیت دیگر استفاده از این سرویس برچسبگذاری تصاویر برای مراکز تحقیقاتی و دانشگاهی است. شما با هربار استفاده از آرکپچا به این مراکز پژوهشی کمک میکنید. و در توسعه و رشد تحقیقات حوزه هوش مصنوعی در ایران شریک هستید.
امکان جذاب دیگری که در حال توسعه میباشد، امکان کسب درآمد از آرکپچاست. آرکپچا در نظر دارد از قابلیت برچسبگذاری تصاویر و نمایش تبلیغات در چالشها استفاده کند تا برای صاحبان کسبوکارهای آنلاین و وبسایتها درآمدزایی ایجاد کند.
پست های مرتبط
VDI چیست و چه کاربردی دارد؟
مزایا و معایب اس ام اس مارکتینگ چیست؟
فریم ورک چیست؟
توپولوژی مش چیست؟
دلایل عدم اتصال دامنه جدید به هاست چیست؟
اعضا
-
Active ماه 5, 2 هفته قبل
-
Active ماه 9, 3 هفته قبل
-
Active ماه 9, 3 هفته قبل
-
Active ماه 11 قبل
-
Active 1 سال, ماه 1 قبل
بروز رسانی
سمیرا مردانی's بروزسانی مشخصات انجام شد 1 سال, ماه 6 قبل
محمد جواد محمدی's بروزسانی مشخصات انجام شد 1 سال, ماه 6 قبل
مریم نوری's بروزسانی مشخصات انجام شد 1 سال, ماه 6 قبل
محمد امین طاهری's بروزسانی مشخصات انجام شد 1 سال, ماه 6 قبل
نگار حجتی's بروزسانی مشخصات انجام شد 1 سال, ماه 6 قبل