پروپوزال چیست؟
8 آبان 1401 1401-07-28 12:01پروپوزال چیست؟
پروپوزال چیست اسم پروپوزال و پروپوزالنویسی سردرگمی و استرس را با خود به همراه دارد. برخی دانشجویان، با شنیدن نام پروپوزال، از خود میپرسند، پروپوزال چیست؟ چگونه باید پروپوزال بنویسم؟ در پروپوزال باید از چه چیزهایی صحبت کنم؟
اگر قصد نوشتن پروپوزال را دارید، میخواهید به مخاطبتان ثابت کنید تحقیقتان ارزش اجرا شدن و خوانده شدن را دارد. پروپوزالنویسی اصول مختص به خودش را دارد که اگر آنها را بشناسید و رعایتشان کنید، پروپوزالتان پذیرفته خواهد شد.
در این مطلب، هر آنچه باید در مورد پروپوزال و پروپوزالنویسی بدانید برایتان خواهیم گفت. با تدریس24 همراه باشید!
پروپوزال چیست؟
پروپوزال چیست در یک کار تحقیقاتی و پژوهشی، مهم ترین و اصلی ترین بخش تهیه پروپوزال آن است. در واقع پیشنهاده پژوهشی یا پروپوزال (Proposal) یک طرح اولیه از کار پژوهشی مورد نظر ما می باشد. به عنوان مثال یک آرشیتکت پیش از ساخت یک ساختمان، شروع به تهیه ماکت بر اساس اصول و قواعد محاسبه شده می کند به طوری که یک مهندس خبره با دیدن این ماکت می تواند ساختمانی را که بر اساس آن شکل می گیرد، تصور کند.
ارائه پروپوزال نیز مانند تهیه ماکت برای ساختن یک ساختمان است. یک پژوهشگر بر اساس اصول و قواعد معین شروع به نوشتن طرح پیشنهادی پایان نامه (پروپوزال) می نماید به طوری که استاد راهنما با بررسی آن بتواند پژوهشی را که بر اساس آن شکل می گیرد، تصور نماید. در واقع پروپوزال را می توان نقشه انجام تحقیق و راهنمای پژوهشگر یا محقق برای اجرایی کردن تحقیق دانست.
پروپوزال چیست یکی از مهم ترین عوامل اثر گذار در فرآیند تهیه و نوشتن پروپوزال، انتخاب موضوع درست است. اگر پژوهشگر عنوان تحقیق خود را به درستی انتخاب کرده باشد و درک درستی از اجزاء پروپوزال مانند طرح مسئله، ارزش تحقیق، تاریخچه مطالعات، هدف، مفروضات و مراحل انجام تحقیق و… داشته باشد، در فرآیند پژوهش با مشکل مواجه نخواهد شد.

هدف از نوشتن پروپوزال چیست؟
پروپوزال چیست پیش از هر چیزی، باید بدانیم هدف از نوشتن پروپوزال چیست! در واقع، پروپوزال مینویسید تا استاد راهنمایتان را متقاعد کنید موضوع تحقیقتان مناسب و قابل مدیریت است. مهمترین کلمهای که در اینجا میخواهیم به آن اشاره کنیم «متقاعد کردن» است. بهعبارت دیگر، پروپوزال باید ایده تحقیقاتی خوبی داشته باشد.
اگر نتوانید استاد راهنمایتان را متقاعد کنید، باید پروپوزالتان را تصحیح کنید. مسلماً، نمیخواهید وقت هدر برود و دوباره، بنشینید و پروپوزال بنویسید. بنابراین، قبل از نوشتن پروپوزال، باید با اصول پروپوزالنویسی را بدانید تا بتوانید پروپوزالی موفق بنویسید.
در پروپوزال به چه چیزهایی بپردازیم؟
پروپوزال چیست مواردی که در پروپوزال باید نوشته شود
پروپوزال چیست پروپوزال پایاننامه باید «چیستی»، «چرایی» و «چگونگی» تحقیق را پوشش دهد. اما منظور از اینها چیست؟ اجازه دهید با جزئیات بیشتر به این موضوع بپردازیم:
عنوان تحقیق چیست؟
پروپوزال باید عنوان تحقیق را، بهطور شفاف، توضیح دهد. این توضیح باید کامل باشد و هرگونه ابهام را از میان بردارد. عنوان تحقیقتان باید محتوای پایاننامهتان را مشخص کند. برای درک بهتر این موضوع، به مثال زیر توجه کنید:
بررسی عوامل تأثیرگذار بر تبلیغ برند محصولات آرایشی در زنان نسل جوان در بریتانیا
همانطور که ملاحظه میکنید، عنوان پروپوزال بینهایت شفاف است. از همین یک سطر میتوانیم بفهمیم:
در مورد چه چیزی تحقیق و بررسی میشود: عواملی که باعث تبلیغ برند محصولات آرایشی میشوند.
چه افرادی شامل تحقیق میشوند: زنان نسل جوان
تحقیق در چه محیطی انجام میگیرد: بریتانیا
اولین قدم در نگارش پروپوزال یافتن عنوانی جامع است.
چرا این عنوان را انتخاب کردهاید؟
پروپوزال چیست پس از انتخاب عنوان، باید بگویید چرا عنوان پیشنهادیتان بدیع و مهم است. بهعبارت ساده، باید شرح دهید که چه چیزی پروپوزالتان را منحصربهفرد میکند. به عنوانی که در بالا مثال زدیم توجه کنید. چنین تحقیقی در صنعت محصولات آرایشی برای بازاریابها بسیار مفید خواهد بود. بنابراین، این تحقیق ارزش تجاری دارد. بنابراین، هنگام نوشتن پروپوزال، به یاد داشته باشید که عنوان مورد نظرتان باید مفید باشد.
روششناسی کارتان را شرح دهید.
در مرحله پروپوزالنویسی، پروپوزال چیست باید روششناسی تحقیق و تصمیمگیری در مورد طراحی اصلی را شرحد دهید. برخی سوالات مهمی که باید در این مرحله بپرسید عبارتند از:
تحقیقتان را چگونه انجام خواهید داد؟
آیا طراحی تحقیق مناسب عنوان شما است؟
آیا برنامهتان قابل اجرا است؟
رویکردتان کمی است یا کیفی؟
دادههایتان را چگونه جمعآوری میکنید؟
چگونه دادههایتان را تجزیهوتحلیل میکنید (بهطور مثال، تحلیل آماری، تحلیل دادههای کیفیتی و غیره)؟
اجزاء اصلی یک پروپوزال (Proposal)
پروپوزال چیست آشنایی با ساختار و چارچوب یک طرح پژوهشی، می تواند تاثیر شایانی در تهیه و تنظیم یک پروپوزال خوب و سنجیده داشته باشد. ساختار یک پروپوزال علمی به شرح زیر می باشد.
- عنوان تحقیق (Project Title)
پروپوزال چیست بدون مشخص کردن عنوان تحقیق، مسلما هیچ پژوهشی قابل اجرا نخواهد بود. عنوان و موضوع پژوهش مسیر و طرح نهایی یک تحقیق را مشخص می کند. برای تهیه یک عنوان مناسب برای یک پژوهش علمی رعایت نکات زیر الزامی می باشد.
موضوع انتخاب شده باید نو و بدیع بوده و ارزش تحقیق و پژوهش را داشته باشد.
موضوع انتخابی باید متناسب با نیازهای روز جامعه باشد که در نهایت پژوهش انجام شده بتواند راه حلی برای برخی از نیاز های جامعه ارائه دهد.
عنوان تحقیق باید جامع، مختصر، واضح و غیر سوالی باشد همچنین از انتخاب عنوان های خیلی کوتاه یا خیلی طولانی بپرهیزید.
پژوهشگر باید عنوان تحقیق را متناسب با حوزه کار و تخصص خود انتخاب کرده و توان انجام تحقیق در حوزه انتخابی را داشته باشد.
از واژه هایی مانند: بررسی، تبیین، تحلیل، ارزیابی، مطالعه و… در ابتدای عنوان استفاده شود.
به متغیرهای وابسته و مستقل در عنوان تحقیق اشاره شود.
هدف های تحقیق، قلمرو مکانی و زمانی پژوهش باید در عنوان مشخص باشند.
موضوع پژوهش باید عملی و اجرایی باشد.
- بیان مسئله و اهمیت موضوع تحقیق (Importance and Statement of Topic)
پروپوزال چیست هر محقق بر اساس یک سوال که در ذهن خود دارد دست به یک کار تحقیقاتی می زند.پروپوزال چیست در واقع می توان گفت که مسئله مطرح شده در این بخش، همان سوالی است که برای محقق به وجود آمده است و هدف او از طرح آن ریشه یابی مشکلات به وجود آمده و ارائه راهکارهایی برای رفع آن ها است.
رعایت نکات زیر در بیان مسئله از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
پژوهشگر باید شواهدی را مطرح نماید که وجود معضل یا مشکل را در جامعه نشان دهد.
پژوهشگر باید هدف خود از انجام این تحقیق را نشان دهد و مشخص نماید که قصد مطالعه بر روی یکی از متغیر ها را دارد.
پژوهشگر باید بتواند مشکل مطرح شده را بیان کند و شواهد آن را به طور مستند نشان دهد.
از دیگر موارد مهم در این قسمت مشخص نمودن قلمرو مکانی و زمانی تحقیق است.
- پیشینه تحقیق (Review of Literature and Relevant Topics)
یک پژوهشگر باید تحقیقات خود را هم راستا با پژوهش های هم مضمون قرار دهد و آن را در کنار دستاوردهای تحقیقاتی سایر پژوهشگران رشد دهد. که برای این کار رجوع به مدارک و اسناد حول موضوع انتخاب شده، برای افزایش آگاهی ضروری می باشد. از اهداف این بخش (پیشینه تحقیق) می توان به موارد زیر اشاره کرد.
جلوگیری از دوباره کاری و سرقت ادبی
بهره گیری از تجربیات محققان پیشین
آگاهی از نقاط ضعف پژوهش های قبلی
آشنایی با روش های تحقیق که در پژوهش های پیشین مورد استفاده قرار گرفته است.
- اهداف تحقیق (Aims of Research)
در این بخش محقق باید هدف خود را از انجام تحقیق مشخص نماید. اهداف یک پژوهش به دو دسته کلی تقسیم می شوند:
- اهداف کلی: اهدافی هستند که مستقیما از موضوع تحقیق نشات می گیرند.
- اهداف ویژه و کاربردی: این اهداف نشات گرفته از مسئله پژوهش و اهداف کلی هستند و یا به عبارتی زیر مجموعه اهداف کلی هستند. این اهداف مشخص می کنند که چه چیزهایی در این پژوهش، تحقق می یابند و چه چیزهایی تحقق نخواهند یافت.
- فرضیه ها (Hypothesizes)
پروپوزال چیست در واقع فرضیه را می توان حدس و گمان پژوهشگر در ارتباط با وجود تفاوت یا احتمال وجود رابطه و یا اثر، در بین متغیرها دانست. بیشتر مفروضات یک پژوهش، حدسیاتی هستند که بر اساس دانش و تجربه و به طور منطقی از نظریه ها استنباط می شوند.
نکته حائز اهمیت این است که پذیرش یا رد یک فرضیه با مطالعه و تحقیق و انجام آزمایش مشخص می شود لذا محقق نباید سعی در تایید فرضیه مطرح شده خود داشته باشد. بدیهی است که پذیرش یا رد فرضیه هیچ گونه اثر سویی بر تحقیق یا محقق نخواهد داشت.
6.روش و مراحل تحقیق (Methodology)
یکی از مهم ترین بخش های یک طرح پژوهشی یا پروپوزال، ارائه روش های انجام تحقیق می باشد. در این قسمت، پژوهشگر باید به مواردی از قبیل نوع تحقیق، مراحل انجام تحقیق که شامل ابزار و روش های گردآوری داده ها، جامعه آماری و حجم نمونه، روش نمونه گیری، ابزار و روش های تجزیه و تحلیل داده ها (تحلیل کمی و کیفی) می باشد، اشاره نماید.
- منابع و مآخذ (References)
پروپوزال چیست یک پیشنهاده پژوهشی یا پروپوزال (Proposal) زمانی ارزش علمی دارد که مستند باشد. یک پژوهشگر باید تمامی المان ها و داده هایی که در متن استفاده کرده را با ذکر منبع در پروپوزال درج نماید. تمامی منابعی که در متن به آن ها رجوع شده است باید در این بخش به طور کامل معرفی شوند.
پست های مرتبط
VDI چیست و چه کاربردی دارد؟
مزایا و معایب اس ام اس مارکتینگ چیست؟
فریم ورک چیست؟
توپولوژی مش چیست؟
دلایل عدم اتصال دامنه جدید به هاست چیست؟
اعضا
-
Active ماه 5, 2 هفته قبل
-
Active ماه 9, 3 هفته قبل
-
Active ماه 9, 3 هفته قبل
-
Active ماه 11 قبل
-
Active 1 سال, ماه 1 قبل
بروز رسانی
سمیرا مردانی's بروزسانی مشخصات انجام شد 1 سال, ماه 6 قبل
محمد جواد محمدی's بروزسانی مشخصات انجام شد 1 سال, ماه 6 قبل
مریم نوری's بروزسانی مشخصات انجام شد 1 سال, ماه 6 قبل
محمد امین طاهری's بروزسانی مشخصات انجام شد 1 سال, ماه 6 قبل
نگار حجتی's بروزسانی مشخصات انجام شد 1 سال, ماه 6 قبل