زبان برنامه نویسی JavaScript چیست؟
1 آبان 1400 1400-08-06 12:12زبان برنامه نویسی JavaScript چیست؟
JavaScript که به اختصار JS نیز نامیده می شود، یکی از محبوبترین زبانهای برنامه نویسی است. جاوا اسکریپت زبانی سطح بالا، داینامیک، شیگرا و تفسیری است که از شیوههای مختلف برنامه نویسی پشتیبانی میکند. از این زبان می توان برای برنامه نویسی سمت سرور (Server Side)، اپلیکیشن های موبایل، بازی و اپلیکیشنهای دسکتاپ استفاده کرد. بنابراین می توان اینگونه برداشت کرد که زبان برنامه نویسی جاوا اسکریپت ، یک زبان همه فن حریف است.اگر با هر یک از این اصطلاحات آشنایی ندارید نگران نباشید، زیرا در ادامه به توضیح هر یک از آن ها خواهیم پرداخت. برای اینکه بهتر متوجه چیستی زبان جاوا اسکریپت شوید، در ابتدا باید جواب سوالاتی مانند زبان کامپایلری چیست و چه تفاوتی با زبان مفسری دارد؟، زبان برنامه نویسی سمت سرور و سمت کاربر به چه نوع زبانهایی گفته میشود؟ را بدانید. پس از درک این مفاهیم میتوانید آموزش جاوا اسکریپت را شروع کنید.همانطور که میدانید کامپیوترها تنها به زبان صفر و یک (Binary) صحبت میکنند و زبان دیگری را متوجه نمیشوند. ما در ابتدا برای برقراری ارتباط با ماشینها سعی کردیم به زبان خود آنها، یعنی زبانی که به زبان صفر و یک نزدیکتر است، صحبت کنیم. به این نوع زبانها که به صورت مستقیم با پردازنده در ارتباطاند، در اصطلاح، زبانهای سطح پایین (Low Level) گفته میشود. از جمله این زبانها میتوان به اسمبلی اشاره کرد.
اما یادگیری و تسلط به این زبانها برای برنامه نویسان فوق العاده سخت بود. بنابراین متخصصین تصمیم به ساخت زبانهایی گرفتند که به زبان انسانها نزدیک تر باشد. در اصطلاح به این زبانها، زبانهای سطح بالا (High Level) می گویند. زبانهای سطح بالایی مانند JavaScript کار را برای برنامهنویسان سادهتر کردند، زیرا ساختار نوشتاری و منطق آنها بسیار به زبان انسانها نزدیکتر شده است. پس میتوان اینگونه نتیجه گرفت که آموزش جاوا اسکریپت نسبت به سایر زبانهای برنامه نویسی سطح پایین ساده تر است.
کاربردهای متداول JavaScript
بعد از پاسخ به سوال جاوا اسکریپت چیست باید به سراغ کاربردهای این زبان برویم. زبان جاوا اسکریپت بخاطر انعطافی که دارد بسیار مورد توجه برنامهنویسان قرار گرفته است. این زبان برای برنامه نویسی سمت کاربر و سمت سرور، کاربرد دارد.
جاوا اسکریپت در اصل در زمینههای زیر به کار میرود:
۱.وب سایتها
با جاوا اسکریپت میتوانید به هر جایی از صفحه وب، رفتار یا اقدام جدیدی را اضافه کنید. با این کار، وب سایت به راحتی با مخاطبان و بازدیدکنندگان تعامل برقرار نموده و نیازی به اقدامات پیچیده و بارگذاری صفحه جدید نیست.
۲.اپلیکیشنهای وب
با توسعه مرورگرها و کامپیوترها، جاوا اسکریپت هم قابلیت تولید اپلیکیشنهای قدرتمند وب را پیدا کرد. اپلیکیشنهایی مثل گوگل مپس را در نظر بگیرید. اگر بخواهید نقشهای را درون گوگل مپس جستجو کنید، فقط به کلیک و درگ کردن با ماوس نیاز دارید. در ابتدا شاید نقشه فاقد جزئیات دیده شود، ولی کم کم تکمیل میشود. در واقع جاوا اسکریپت در پشت این قابلیت مشغول به فعالیت است.
۳.نمایش یا ارائه دادن
یکی از کاربردهای جاوا اسکریپت نمایش یا ارائه محتوا روی وب سایتها است. این کار در صورت آشنایی با برنامههای HTML و CSS با به کارگیری چهارچوب Reveal.js بسیار ساده است.
۴.اپلیکیشنهای سرور
جاوا اسکریپت چند سال قبل با ابداع Node.js از مرورگر به سمت سرور راه پیدا کرد. بعد از آن شرکتهای بزرگی مثل والمارت از Node به عنوان بخش اصلی زیر ساخت خودشان استفاده کردند.
۵.سرورهای وب
با کمک Node یا چهارچوب استاندارد اپلیکیشن سرور یعنی Express.js میتوانید سرورهای قدرتمندتری بسازید. بسیاری از Nodeهای موجود با کمک MEAN (Mango Express Angular Node) ساخته شدهاند که Express مؤلفه اصلی آن است.
۶.بازیها
با اینکه مرورگرها در گذشته فاقد پلتفرم بازیهای قدیمی بودند ولی اخیراً به مکان مناسبی برای انجام بازیها تبدیل شده اند. بعلاوه با وجود HTML5 Canvas، سطح پیچیدگی بازیهای مبتنی بر مرورگر تا حد زیادی افزایش یافته است. حتی بازیهایی روی مرورگر قرار دارند که نحوه برنامه نویسی را به ما آموزش میدهند.

JavaScript چگونه کار میکند؟
حال که آموختیم زبان جاوا اسکریپت چیست و چه کاربردهایی دارد، شاید این سوال برای شما پیش آمده باشد که جاوا اسکریپت چگونه در مرورگر های مختلف اجرا میشود؟ جواب این سوال موتورهای پردازشی (Engine) هستند. مرورگرهای مختلف برای اجرای کدهای جاوااسکریپت از موتورهای مختلفی استفاده میکنند که در ادامه به برخی از آنها اشاره میکنیم.
موتور V8 برای مرورگرهای اپرا و کروم
موتور SpiderMonkey برای فایرفاکس
موتورهای Trident و Chakra برای ورژن های مختلف اینترنت اکسپلورر
موتور ChakraCore برای مرورگر Edge
موتورهای Nitro و SquirrelFish برای مرورگر سافاری
این موتورها در ابتدا کدهای جاوا اسکریپت را ترجمه میکنند. سپس اسکریپت ها را به زبان ماشین کامپایل میکنند تا در نهایت کدها اجرا شوند. البته این موضوع به این معنی نیست که زبان جاوا اسکریپت تنها بر روی مرورگرهای وب اجرا میشود. این زبان برنامه نویسی تقریبا بر روی تمام پلتفرمها با استفاده از JavaScript Virtual Machine قابل اجرا است.
آیا یادگیری JavaScript سخت است؟
اگر دوست دارید یک زبان برنامه نویسی را یاد بگیرید و واقعا سردرگم هستید با کدام زبان برنامه نویسی کارتان را شروع کنید، به احتمال زیاد زبان برنامه نویسی جاوا را به اول لیست انتخابیتان انتقال می دهید. JS یک زبان اسکریپت برای ساختن و کنترل محتوای وب سایت های داینامیک است. جاوا اسکریپت در سال ۲۰۱۴ به عنوان پرطرفدارترین زبان برنامه نویسی انتخاب شده بود. پرطرفدار بودن این زبان به خاطر مجموعه ای از کد های کتابخانه ای JS است.این کتابخانه به کاربران اجازه می دهد تا یک سری وظایف روتین را انجام دهند بدون اینکه مجبور باشند هر زمان کدها را بازنویسی کنند. بیش از ۲۸۰۰۰ نفر به عنوان برنامه نویس JS مشغول به کار هستند و حقوق این شغل حدود ۷۲۵۰۰ دلار در سال می باشد.

در این مقاله با کاربردهای جاوا اسکریپت در بخشهای مختلف از جمله طراحی وب آشنا شدید. جاوا اسکریپت، کاربردهای بسیار زیاد دیگری دارد که به عملکرد صفحات وب و تجربه کاربر کمک میکند. اغلب کاربردهای اصلی آن را در این مقاله پوشش دادیم. اگر پیشنهاد دیگری دارید لطفاً در بخش نظرات با ما در میان بگذارید.
پست های مرتبط
VDI چیست و چه کاربردی دارد؟
مزایا و معایب اس ام اس مارکتینگ چیست؟
فریم ورک چیست؟
توپولوژی مش چیست؟
دلایل عدم اتصال دامنه جدید به هاست چیست؟
اعضا
-
Active ماه 3, 4 هفته قبل
-
Active ماه 8 قبل
-
Active ماه 8 قبل
-
Active ماه 9, 1 هفته قبل
-
Active ماه 11, 2 هفته قبل
بروز رسانی
سمیرا مردانی's بروزسانی مشخصات انجام شد 1 سال, ماه 4 قبل
محمد جواد محمدی's بروزسانی مشخصات انجام شد 1 سال, ماه 4 قبل
مریم نوری's بروزسانی مشخصات انجام شد 1 سال, ماه 4 قبل
محمد امین طاهری's بروزسانی مشخصات انجام شد 1 سال, ماه 4 قبل
نگار حجتی's بروزسانی مشخصات انجام شد 1 سال, ماه 4 قبل