مجازیسازی چیست؟
14 شهریور 1401 1401-07-28 11:44مجازیسازی چیست؟
مجازیسازی امروزه یکی از روشهای نوین در حوزه کامپیوتر و شبکه، مجازیسازی است، با بهکارگیری فناوری Virtualization که همان مجازیسازی است، بازدهی کاری افزایش و هزینهها کاهش پیدا میکند. در این مقاله از تدریس24 به تعریف دقیق مجازیسازی، اهمیت و کاربرد آن در صنعت کامپیوتر میپردازیم.
مجازیسازی (Virtualization) چیست؟
مجازیسازی (Virtualization) به تکنولوژیای گفته میشود که هدف از طراحی آن با در نظر داشتن یک دیدگاه منطقی در رابطه با منابع مصرفی، ساخت پیونددهندهای میان سخت افزار، سیستمهای کامپیوتری و سیستم عاملی که روی آن اجرا میشود، است.
به این ترتیب به شما اجازه میدهد قطعات سخت افزاری شبکه به همراه نرم افزار مرتبط کاربردی و سیستم عامل را بر روی یک دستگاه فیزیکی شبیه سازی کنید، به صورتی که موجب بهرهوری در مخارج سختافزار و نرمافزار و نیز استفاده بهینه از کلیه منابع سیستمی، کاهش هزینه و مصرف انرژی شود. این فناوری نرمافزاری در نمای فناوری اطلاعات و زیرساخت سازمان باعث تغییرات چشمگیری شده است.
به عبارتی مجازیسازی به عنوان راهکاری در دانش شبکههای کامپیوتری، استفاده از منابع سخت افزاری از جمله مادربورد، روترها، حافظه، سوئیچها، باتری، کارت گرافیک و … در یک سیستم کامپیوتری برای ایجاد و استفاده بیش از یک سیستم عامل در آن واحد میباشد.
دقت داشته باشید که سیستمی که دارای چند ویندوز است و هنگام بوت شدن یک سیستم عامل را انتخاب می کنید و سپس کنترل سخت افزار در دست گرفته میشود با مجازیسازی فرق دارد و این مورد در حوزه Virtualization قرار ندارد.

تاریخچهی مجازیسازی
مجازیسازی تقریبا تا 30 سال پیش صرفا بهمنظور ایجاد فضای کاری تست برای کاربر نهایی بر روی یک چهارچوب سخت افزاری خاص مورد استفاده قرار میگرفت و در صورتی که شما یک کارشناس یا مدیر فناوری اطلاعات بودید و نیاز به آزمایش یک برنامه جدید بر روی سیستم عاملهای مختلف را داشتید، این تکنولوژی را به کار میگرفتید.
مجازیسازی زمانی که معماری x86 و سیستمهای خیلی گران روی کار آمدند، مجازیسازی تقریبا کارایی خود را از دست داد و گویا از مد افتاد. شرکتهای پرچمدار فعال در این حوزه، مانند VMware که در حال حاضر به ارزش خاصی دست یافته است، موفق شد نخستین ورژن این تکنولوژی را برای معماری x86 در بازار عرضه کند و در حقیقت بذری برای پیشرفت فعلی این تکنولوژی بوده است.
تقسیم بندی انواع مجازی سازی
به طور کلی انواع مختلفی از مجازی سازی وجود دارد. شما با استفاده از تکنولوژی مجازی سازی میتوانید منابع یک سرور، شبکه، دسکتاپ و یا فضای ذخیرهسازی را به صورت مجازی استفاده کنید. در ادامه به بررسی هر کدام خواهیم پرداخت.
- 1. مجازی سازی سرور Server Virtualization
تمامی دیتاسنترهای به روز و پیشرفته در دنیا از تکنولوژی مجازی سازی یا Virtualization استفاده میکنند. به دلیل اینکه با استفاده از مجازی سازی میتوان هزینههای تمام شده یک سرور را کاهش داد. در نتیجه شرکتها و سازمانها سعی میکنند با استفاده از تکنولوژی مجازی سازی سرور، مدیریت بهتری بر روی منابع دیتاسنتر خود داشته باشند.
با استفاده از مجازی سازی سرور این امکان به وجود میآید که یک سرور فیزیکی با منابع مشخص بتواند تعداد زیادی سیستم عامل نصب شده بر روی خود داشته باشد که هر کدام بخشی از منابع آن را اشغال میکند و این سیستم عاملها هیچگونه تداخلی با هم ندارند و هر کدام به صورت جداگانه و موازی در کنار یکدیگر در حال کار هستند. در واقع با استفاده از مجازی سازی سرور و نصب سیستم عاملهای مختلف با منابع مورد نیاز جلوی هدر رفت هر چه تمامتر منابع سرور گرفته میشود.
تصور کنید یک سرور فیزیکی وجود دارد که ۱۲۸ گیگابایت رم را دارا میباشد اگر تمامی منابع این سرور را فقط مختص یک سیستم عامل قرار دهید این سیستمعامل نمیتواند از تمام ظرفیتهای منابع سرور خود به طور کامل استفاده کند و در نتیجه بخش اعظمی از منابع این سرور بدون استفاده باقی میماند. در واقع شما هزینههای زیادی را فقط بابت استفاده از ۲۰ درصد منابع یک سرور میپردازید.
استفاده از تکنولوژی مجازی سازی کمک میکند که سیستم عاملهای مختلفی در کنار یکدیگر به صورت موازی ساخته شوند که هر کدام بسته به نیازی که دارند از منابع سرور استفاده کنند. در نتیجه بیشترین صرفه جویی و استفاده درست از تمامی ظرفیتهای منابع سرور انجام میشود.
- فواید مجازی سازی سرور
اینکه یک سرور و منابع آن با استفاده از تکنولوژی مجازی سازی به بخشهای متعدد تقسیم شود فواید بسیار زیادی دارد که در ادامه به بررسی برخی از آنها میپردازیم
مجازیسازی برای اینکه سیستم عاملهای مختلف با منابع متفاوت ساخته شود دیگر نیاز به صرف هزینه برای خرید سرور مجزا و جدید نیست و این امکان وجود دارد که یک سرور به بخشهای مختلف با سیستمعاملهای متفاوت و با منابع مورد نیاز آنها تقسیم شود.
میزان هدر رفت منابع سرور در حد زیادی کاهش پیدا میکند و استفاده حداکثری از تمامی ظرفیتهای یک سرور با استفاده از تکنولوژی مجازی سازی صورت خواهد گرفت. فرآیند تعمیر و نگهداری یک سرور که با استفاده از تکنولوژی مجازی سازی به بخشهای مختلف تقسیم شده بسیار آسانتر است. در نتیجه به راحتی میتوان به تعمیر و بررسی هر بخش از سرور پرداخت بدون اینکه عملکرد بقیه قسمتها و سیستم عاملهای مجازی سازی شده دچار اختلال شود.
- 2. مجازی سازی شبکه Network Virtualization
در مبحث شبکه نیز تکنولوژی مجازی سازی قابل استفاده است و میتواند برای مدیریت و نگهداری یک شبکه بسیار کارآمد باشد. هنگامی که یک شبکه، مجازی سازی میشود در واقع منابعی که در این شبکه وجود دارند این امکان را به وجود میآورند که بتوان چندین شبکه به صورت مجازی را ایجاد کرد و همچنین امکان این وجود داشته باشد که با استفاده از زیرساختهای نرمافزاری با یکدیگر در ارتباط بوده و بتوانند دادههای مورد نیاز خود را جابجا کنند.
شبکه مجازی سازی شده خود دارای یک سری منابع مختص به خود و مستقل از دیگر شبکه ها میباشد. در واقع زمانی که تعداد کاربران یک شبکه افزایش پیدا کند به جای این که نیاز باشد به ازای هر کاربر در این شبکه یکسری سختافزار جدید به شبکه اضافه شود میتوان همین منابع موجود در شبکه را به بخشهای بیشتری تقسیم کرد و هر شبکه مجازی جدید را در اختیار کاربران جدید قرار داد. به این شکل با افزایش تعداد کاربران یک شبکه نیاز به صرف هزینه زیاد برای خرید و اضافه کردن سختافزار جدید وجود ندارد.
- مزایای مجازی سازی شبکه
به طور کلی مجازی سازی فواید بسیار زیادی دارد اما در این بخش میخواهیم به این موضوع بپردازیم که اگر یک شبکه را با استفاده از تکنولوژی مجازی سازی به بخشهای متعددمجازیسازی تقسیم کنید چه مزایا و فوایدی را برای شما فراهم میکند.
اولین و مهمترین مزیت مجازی سازی شبکه این است که فضای مورد نیاز برای افزایشافزار شبکه کاهش پیدا میکند. همچنین به دلیل اینکه نیاز به تهیه و نصب سختافزار جدید نیست هزینههای مختلف مانند هزینه نگهداری، هزینه خنک کنندهها، تامین هزینه برق مورد استفاده شبکه و… به میزان زیادی کاهش پیدا میکند.
مجازیسازی به دلیل اینکه منابع یک شبکه به بخشهای مختلف تقسیم شده است امکان عیبیابی شبکه بسیار آسانتر میشود. اگر مشکلی برای شبکه به وجود آید بدون اینکه بخشهای مجازی دیگر دچار اختلال و قطعی شوند میتوان مشکلات شبکه را شناسایی و آسانتر و سریعتر آن را برطرف کرد.
هنگام مجازی سازی شبکه ماشینهای مجازی ساخته شده در یک محیط ایزوله قرار دارند در نتیجه تامین امنیت شبکه بسیار آسانتر میشود. اگر نرمافزاری بخواهد امنیت شبکه را دچار اختلال کند به دلیل اینکه این ماشین مجازی مستقل از بقیه ماشینهای مجازی موجود در شبکه کار میکند در نتیجه امنیت بقیه قسمتهای شبکه تهدید نمیشود.
- 3. مجازی سازی دسکتاپ Desktop Virtualization
با استفاده از تکنولوژی مجازی سازی دسکتاپ این امکان به وجود میآید که برای کاربران یک شبکه دسکتاپهای مختلفی تعریف شود و این دسکتاپهای مجازی توسط یک سرور مرکزی مدیریت شده و تمامی فرآیندهای پردازشی آنها توسط این سرور کنترل شود.
در واقع مجازی سازی دسکتاپ باعث میشود که یک سرور دارای چندین دسکتاپ مجازی مختلف باشد که افراد دیگر بتوانند با استفاده از هر دستگاهی که در اختیار دارند چه موبایل، چه لپ تاپ و… به هرکدام از این دسکتاپهای مجازی که نیاز داشته باشند متصل شده و عملیات مورد نظر خود را انجام دهند.
مجازیسازی نکته جالب در مجازی سازی دسکتاپ این است که سیستم عاملها و برنامههای کاربردی روی آن از وابستگی کیس خارج شده و بر روی یک سرور مرکزی که در یک دیتا سنتر در یک نقطه از دنیا قرار دارد مدیریت میشود.
- دلایل نیاز به استفاده از مجازی سازی دسکتاپ
مجازیسازی تصور کنید که تعداد زیادی کامپیوتر وجود دارد که هر کدام به صورت جداگانه یک سیستم عامل و محیط دسکتاپ بر روی آن نصب شده باشد. فرایند نگهداری و بهروزرسانی این سیستم عاملهای موجود بر روی کامپیوترهای مختلف میتواند بسیار سخت و زمانبر باشد. به دلیل اینکه نیاز است تکتک این کامپیوترها مورد بررسی قرار گرفته و مرتب چک شوند که اگر مشکلی ایجاد شده باشد برطرف شود.
اما با استفاده از تکنولوژی مجازی سازی دسکتاپ این امکان وجود دارد که سختافزار اصلی بر روی یک سرور مرکزی نگهداری شده و فرآیند نگهداری و به روزرسانی این منابع از روی همین سرور مرکزی انجام شود. با استفاده از تکنولوژی مجازی سازی میتوان دهها یا صدها دسکتاپ مختلف از روی آن به کاربران ارائه داد که هر کدام میتواند مستقل از دسکتاپ دیگر به عملیات و فرایندهای مختلف بپردازد.
پست های مرتبط
VDI چیست و چه کاربردی دارد؟
مزایا و معایب اس ام اس مارکتینگ چیست؟
فریم ورک چیست؟
توپولوژی مش چیست؟
دلایل عدم اتصال دامنه جدید به هاست چیست؟
اعضا
-
Active ماه 5, 2 هفته قبل
-
Active ماه 9, 3 هفته قبل
-
Active ماه 9, 3 هفته قبل
-
Active ماه 11 قبل
-
Active 1 سال, ماه 1 قبل
بروز رسانی
سمیرا مردانی's بروزسانی مشخصات انجام شد 1 سال, ماه 6 قبل
محمد جواد محمدی's بروزسانی مشخصات انجام شد 1 سال, ماه 6 قبل
مریم نوری's بروزسانی مشخصات انجام شد 1 سال, ماه 6 قبل
محمد امین طاهری's بروزسانی مشخصات انجام شد 1 سال, ماه 6 قبل
نگار حجتی's بروزسانی مشخصات انجام شد 1 سال, ماه 6 قبل