قرارداد هوشمند چیست؟
8 خرداد 1401 1401-02-21 15:00قرارداد هوشمند چیست؟
قرارداد هوشمند به صورت بالقوه یکی از مفیدترین ابزارهای مرتبط با بلاکچین هستند و میتوانند انتقال همه چیز از بیت کوین و ارزهای دیجیتالی در سراسر جهان را امکانپذیر کنند. برای پاسخ به سوال قرارداد هوشمند چیست؟ باید بگوییم که قراردادهای هوشمند خودکار، برنامههای اتوماسیون تجاری هستند که در یک شبکه غیر متمرکز مانند بلاکچین اجرا میشوند و از آنجا که آن ها قادر به حذف مراحل اضافی اداری هستند، قراردادهای هوشمند یکی از جذابترین ویژگیهای مرتبط با فناوری بلاکچین است.
در حالی که بلاکچین به عنوان نوعی پایگاه داده عمل میکند، تایید میکند که معاملات انجام شده است، قراردادهای هوشمند شرایط از پیش تعیین شده را اجرا میکنند. شما میتوانید قراردادها را به عنوان یک کامپیوتر که در حال برنامه نویسی “اگر / سپس” یا مشروط است، در نظر بگیرید.
اساسا، پس از تحقق برخی شرایط خاص یک قرارداد هوشمندٰ مثلا اگر کالاها به بندر برسند، دو طرف توافق میکنند که ارز رمزنگاری شده مبادله کنند، آن ها میتوانند انتقال بیت کوین، پول دیجیتال یا دریافت محموله خاص را به صورت خودکار انجام دهند.
در جواب به سوال قرارداد هوشمند چیست؟ میتوان گفت قرارداد هوشمند یک قرارداد خوداجرایی است که شرایط توافقنامه بین خریدار و فروشنده مستقیما در خط کد نوشته شده است. کد و توافقنامههای موجود در آن در شبکه توزیع شده و غیر متمرکز در بلاک چین وجود دارد. کد فرآیند اجرا را کنترل میکند و معاملات قابل پیگیری و برگشت ناپذیر هستند.
قراردادهای هوشمند اجازه میدهد معاملات و توافقنامههای مطمئن بدون نیاز به مرجع مرکزی، سیستم حقوقی یا سازوکار اجرایی خارجی در بین اشخاص ناشناس، گمنام انجام شود.
قراردادهای هوشمند برای اولین بار در سال ۱۹۹۴ توسط نیک سابو، دانشمند آمریکایی که 10 سال قبل از اختراع بیت کوین یک ارز مجازی به نام “بیت طلا” اختراع کرد، ارائه شد. وی قراردادهای هوشمند را پروتکلهای معاملاتی رایانهای تعریف کرد که شرایط قرارداد را اجرا میکنند. او میخواست عملکرد روشهای معاملات الکترونیکی مانند POS (نقطه فروش) را به حوزه دیجیتال گسترش دهد.
در ادامه این مقاله همراه تدریس24 باشید.
هدف قرارداد هوشمند چیست؟
تصور کنید نیاز دارید خانهای را بفروشید. این کار بسیار زمانبر و نیازمند دوندگی است و مستلزم مستندات کافی، ارتباطات و همچنین سطح بالایی از ریسکهای مختلف است. به همین دلیل است که اکثریت فروشندگان خانه تصمیم میگیرند یک نماینده املاک پیدا کنند، تا او تمام کارهای دفتری و بازاریابی را به عهده بگیرد و به عنوان واسطه تا زمان بسته شدن قرارداد بر روند کار نظارت داشته باشد.
در انتها نیز پس از بستن یک قرارداد موفق، نمایندگان فروشنده و خریدار درصدی از قیمت فروش را به عنوان کمیسیون دریافت میکنند. این میزان پول، یک ضرر مالی قابل توجه برای فروشنده به حساب میآید. با وجود شرایطی از این دست، قراردادهای هوشمند میتوانند بسیار کارآمدتر عمل کنند و منجر به انقلابی در صنعت شوند.
شاید مهمتر از همه، بتوانند مسئله “اعتماد” را حل کنند. روند قراردادهای هوشمند به این شکل است که مالکیت خانه تنها در صورت ارسال پول توافقشده در سیستم، به خریدار منتقل خواهد شد. به این معنا که هم پول و هم حق مالکیت در این سیستم ذخیره میشود و دقیقاً در یک زمان به طرفین قرارداد ارائه میشوند.
علاوه بر این، این تراکنش توسط صدها نفر دیگر نیز مشاهده و تأیید میشود، در نتیجه تحویل بیعیب و نقص آن نیز تضمین شده است. از آنجایی که دیگر مسئله “اعتماد” بین طرفین مطرح نیست، دیگر نیازی به واسطه هم نیست. تمام کارهایی که یک نماینده املاک انجام میدهد را میتوان از قبل در یک قرارداد هوشمند برنامهریزی کرد و هر دو طرف قرارداد نیز مبلغ قابلتوجهی را صرفهجویی خواهند کرد.

مخترع قرارداد هوشمند کیست؟
نیک سابو (Nick Szabo) در سال ۱۹۹۴ برای اولین بار این ایده را بازگو کرد که امکان ذخیرهسازی قراردادها در قالب یک دستور کامپیوتری و سپس فعالسازی خودکار آن درصورت برآورده شدن شرایط مشخص در قرارداد، وجود دارد. وی برای آن، نام قرارداد هوشمند را برگزید. نیک سابو در کتاب «قراردادهای هوشمند: سنگ بنای بازارهای آزاد دیجیتال» بیان کرد که این ایده بهصورت بالقوه، نیاز به وجود طرف واسطهی مورد اعتماد را از میان برمیدارد. تنها مسئله این بود که در آن زمان هنوز اختراعی به نام بلاک چین صورت نگرفته بود.
در سال ۲۰۰۹، پروتکل بیت کوین برای اولین بار از فناوری بلاک چین استفاده کرد و سپس در سال ۲۰۱۵، شبکهی اتریوم توسط یک نابغه بهنام ویتالیک بوترین بنیانگذاری شد که اولین نمونههای قرارداد هوشمند را پیادهسازی و راهاندازی کرد. قبلتر موفقیت بیت کوین موجب شد بسیاری، بلاک چین را معادل با بستری برای انتقال ارزهای دیجیتال بدانند. اما درواقع بلاک چین کاربردهای گستردهای از جمله پیادهسازی قراردادهای هوشمند دارد.
مزایای قرارداد هوشمند
از آنجا که قراردادهای هوشمند بر اساس فناوری بلاک چین عمل میکنند، امنیت و سرعت بالایی دارند، مقرون به صرفه بوده و در عین حال، تنوع زیادی را نیز در اختیار کاربران قرار میدهند.
امنیت: قرارداد هوشمند به صورت هوشمند در میان همه گرههای موجود در شبکه توزیع میشود. به این ترتیب امکان گم شدن و یا تغییر غیرمجاز آن از بین میرود.
هزینه پایین و سرعت بالا: این قراردادها به صورت خودکار اجرا میشوند و نیاز به واسطه و شخص ثالث میانجی را از بین میبرند.
تنوع زیاد: طیف بسیار متنوعی از قراردادهای هوشمند وجود دارد که میتوانید یکی از آنها را انتخاب کرده و بر اساس نیاز خود، بخشی از بندهای آن را تغییر دهید.
پست های مرتبط
کیورد استافینگ چیست؟
پرسونال برندینگ چیست؟
ترندهای دیجیتال مارکتینگ
الگوریتم گوگل برت چیست؟
تجارت الکترونیک یا Ecommerce چیست؟
اعضا
-
Active 4 ساعت, 59 دقیقه قبل
-
Active 3 هفته, 5 روز قبل
-
Active 3 هفته, 6 روز قبل
-
Active ماه 2 قبل
-
Active ماه 4, 1 هفته قبل
بروز رسانی
سمیرا مردانی's بروزسانی مشخصات انجام شد ماه 9, 3 هفته قبل
محمد جواد محمدی's بروزسانی مشخصات انجام شد ماه 9, 3 هفته قبل
مریم نوری's بروزسانی مشخصات انجام شد ماه 9, 3 هفته قبل
محمد امین طاهری's بروزسانی مشخصات انجام شد ماه 9, 3 هفته قبل
نگار حجتی's بروزسانی مشخصات انجام شد ماه 9, 3 هفته قبل