شاخص های کلیدی عملکرد یا KPI چیست؟
20 اردیبهشت 1401 1401-02-09 21:48شاخص های کلیدی عملکرد یا KPI چیست؟
شاخص های کلیدی عملکرد هر کاری که انجام میدهیم نتایجی در پی دارد که مواقعی میتوان به صورت دقیق و کمی آن را اندازهگیری کرد و گاهی فقط میتوان به کیفیت خروجی موردنظر اکتفا کرد. در دنیای تبلیغات نیز به همین طور است و هر کاری که بکنید در آخر به دنبال بازخورد و سنجش آن هستید.
تبلیغات به دو فضای کلی آفلاین و آنلاین تقسیم میشود و برخلاف تبلیغات آفلاین، در تبلیغات آنلاین با استفاده از ابزارهای مختلف میتوان تمام شاخصها و اهداف مشخص شده را اندازهگیری کرد.شاخص های کلیدی عملکرد بخش مهمی از فرایند دیجیتال مارکتینگ و تبلیغات در فضای آنلاین هستند که نشان میدهند تا چه اندازه توانستهاید به اهداف تعریف شده خود نزدیک شوید.
شاخص های کلیدی عملکرد به ما میگویند آیا هدفگذاری ما درست بوده، آیا در پیمودن مسیر درست عمل کردهایم، چقدر به اهداف نزدیک هستیم و… . به آسانی میتوانید با اندازهگیری شاخصهای کلیدی عملکرد ببینید که کدامیک از اهداف کسب و کارتان محقق شده است.
در این مقاله از تدریس24 میخواهیم بیشتر با مفهوم شاخص کلیدی عملکرد (KPI) آشنا شویم و مفصل درباره ایجاد، کاربرد، اهمیت و اصلاح این شاخصها صحبت کنیم.
منظور از KPI چیست؟
شاخص های کلیدی عملکردKPI یا Key Performance Indicator به معنای شاخص کلیدی عملکرد است. در نتیجه ابتدای کار و فرایندهای مختلف شاخصهای مهم و کلیدی برای کسب و کارمان را مشخص میکنیم و در نهایت میسنجیم تا چه اندازه توانستهایم با عملکرد خود به این شاخصها نزدیک شویم. البته به شاخصهای کلیدی عملکرد «سنجههای عملکرد» هم گفته میشود.
اگر بخواهیم ساده و در یک جمله بگوییم KPI چیست، باید این گونه بگوییم شاخصهای کلیدی عملکرد در واقع متغیرهای قابل اندازهگیری هستند که میتوانیم براساس آنها میزان موفقیت یک سازمان در رسیدن به اهداف کلیدی تعریف شده را بسنجیم.
شاخص های کلیدی عملکرد نکتهای که باید توجه کنید این است که شاخص کلیدی عملکرد (KPI) با شاخص کلیدی نتیجه (KRI) گوناگون است. در مورد اول شما عملکرد خود در بخشهای مختلف را میسنجید در مورد دوم به دنبال سنجش رسیدن به نتیجهها هستید.

انواع شاخصهای کلیدی عملکرد
شاخص های کلیدی عملکرد خوب ، چه اطلاعاتی را در اختیار شما قرار میدهد؟
- شواهد عینی از مسیر پیشرفت در جهت دستیابی به یک نتیجه خوب را فراهم میاورد.
- اقداماتی که باید انجام شوند تا به تصمیم گیری بهتر کمک کنند را شناسایی میکند.
- مقدار تغییر عملکرد را در طول زمان نمایش میدهد.
- میزان کارایی ، اثربخشی ، کیفیت ، مدت زمان ، رفتار ، کارایی پروژه ، کارایی فردی و بهره برداری از منابع را نمایش میدهد.
- بین شاخص های پیشرو و عقب مانده متعادل است.
مراحل و نحوه ایجاد شاخص های کلیدی عملکرد (KPI)
شاخص های کلیدی عملکرد برای ایجاد شاخص های کلیدی عملکرد که بتوانیم به درستی از آنها استفاده کنیم باید مراحل و استانداردهایی را پشت سر بگذاریم که رعایت درست هر کدام از آنها اهمیت زیادی دارد. برای ایجاد یک KPI باید 5 مرحله را در نظر بگیرید و مرحله به مرحله پیش بروید.
هدفگذاری
بدون شک مرحله اول و مهمترین گام مربوط به هدفگذاری درست است. در این مرحله باید ببینیم با ایجاد شاخص کلیدی عملکرد (KPI) دنبال چه اهداف هستیم و به چه چیزی میخواهیم برسیم. به عنوان مثال شاید افزایش فروش، افزایش بازدید سایت، برگرداندن مشتریان ناراضی، برندسازی محصول جدید و… جزوی از اهداف ما باشند.
برای هدفگذاری درست و تعیین شاخصهای کلیدی عملکرد میتوان از مدلهایی چون مدل SMART استفاده کرد که در قسمتهای بعدی به آنها میپردازیم.
مشخص کردن عوامل موفقیت
شاخص های کلیدی عملکرد برای رسیدن به نتیجه دلخواه عواملی وجود دارند که با در نظر گرفتن آنها یا درست پیش میرویم یا تحقق اهداف تعریف شده تضمین شده حتمی خواهد بود. مرحله دوم در ایجاد شاخصهای کلیدی عملکرد (KPI)، تعیین عوامل موفقیت است.
اگر این عوامل به درستی انتخاب شوند با اجرای درست فرایندها، مدیریت صحیح، نظارت اصولی و تلاش دقیق میتوانید برای رسیدن به نتایج خوب امیدوار باشید. عوامل موفقیت میتواند برای کسب و کارهای مختلف متفاوت باشد و طبیعتا این عوامل باید به طورشخصیسازی شده و سفارشی تعیین شوند.
ایجاد KPI براساس عوامل موفقیت
مشخص کردن عوامل موفقیت بخشی از مراحل ایجاد یک KPI خوب است و قطعا هر عاملی نمیتواند یک شاخص کلیدی عملکرد باشد. در واقع KPIها به ما نشان میدهند که چه اندازه در تعیین عوامل موفقیت درست عمل کردهاید. ما در این مرحله باید براساس عوامل موفقیت، KPIهای خودمان را تعریف میکنیم ولی سنجش اصلی این شاخصهای کلیدی عملکرد در مرحله پنجم رخ میدهد.
گردآوری معیارها
در هر مرحله از فرایند بررسی شاخص های کلیدی عملکرد ممکن است معیارهایی چون تعداد بازدید از صفحات، تعداد بازدیدکنندگان، میزان فروش، تعداد نصب، تعداد کلیک، تعداد دانلود، تعداد تماس و… به دست آورید که حتی گاهی به تنهایی معنا و مفهومی ندارند، اما وقتی در کنار نتایج دیگر قرار میگیرند میتوانند به خروجیهای زیادی رسید.
محاسبه شاخص های کلیدی عملکرد
در مرحله آخر زمان آن رسیده که معیارهای سنجش خود را اندازهگیری کنیم. معمولا شاخصهای ما به طور نرخ، نسبت، درصد یا میانگین نشان داده میشوند. KPIهای را باید نوعی متریک بدانیم که قابلیت اندازهگیری دقیق دارند و به ما نشان میدهند چقدر در رسیدن به نتایج موفق بودیم و ارزیابی عملکرد ما چگونه بوده است.
ارزیابی و سنجش هر کدام از KPIها میتواند به طور متناوب در بازههای زمانی هفتگی یا ماهیانه اندازهگیری شود.
حرف آخر
شاخص های کلیدی عملکرد یا KPI در نتیجه معیارهای قابل اندارهگیری هستند که طی 5 مرحله تعیین میشوند و به شما کمک میکنند تا بفهمید چقدر توانستهاید به اهداف خود نزدیک شوید. شاخصهای کلیدی عملکرد بیشتر روی عملکرد کسب و کار در بخشهای مختلف متمرکز هستند و براساس اهداف و عوامل موفقیت مشخص میکنند که تا چه اندازه موفقیت بودهاید.
پست های مرتبط
کیورد استافینگ چیست؟
پرسونال برندینگ چیست؟
ترندهای دیجیتال مارکتینگ
الگوریتم گوگل برت چیست؟
تجارت الکترونیک یا Ecommerce چیست؟
اعضا
-
Active 4 ساعت, 16 دقیقه قبل
-
Active 3 هفته, 5 روز قبل
-
Active 3 هفته, 6 روز قبل
-
Active ماه 2 قبل
-
Active ماه 4, 1 هفته قبل
بروز رسانی
سمیرا مردانی's بروزسانی مشخصات انجام شد ماه 9, 3 هفته قبل
محمد جواد محمدی's بروزسانی مشخصات انجام شد ماه 9, 3 هفته قبل
مریم نوری's بروزسانی مشخصات انجام شد ماه 9, 3 هفته قبل
محمد امین طاهری's بروزسانی مشخصات انجام شد ماه 9, 3 هفته قبل
نگار حجتی's بروزسانی مشخصات انجام شد ماه 9, 3 هفته قبل