ریتارگتینگ چیست؟
18 خرداد 1401 1401-02-27 19:44ریتارگتینگ چیست؟
ریتارگتینگ برخلاف آرزوی بسیاری از صاحبان کسبوکار، فرایند جلب نظر یک مشتری و متقاعد کردن او به خرید، کار چندان آسانی نیست. در دنیای ایدهآل، کاربری که برای اولین بار وارد وبسایت شما میشود، بعد از گشتوگذار در صفحات مختلف، به محصولات و خدمات شما علاقمند میشود، با کمی بالا و پایین کردن و خواندن نظرات و احیاناً گفتگو با پشتیبانی وبسایت شما، بعد از چند دقیقه ثبت سفارش میکند، در چشم به هم زدنی راهی درگاه پرداخت میشود و در نهایت، راضی از خرید خود وبسایت شما را ترک میکند. اما همانطور که میدانید، در دنیای واقعی این داستان متفاوت است و فرآیند خرید مشتری، خطی و پیوسته نیست.
طبق آمارهای موجود، به طور متوسط، تنها یک درصد از افرادی که از وبسایت شما بازدید میکنند در اولین ورود به مشتری شما تبدیل میشوند. به کمک تبلیغات ریتارگتینگ میتوانید ۹۹ درصد بقیه را به وبسایت خود بازگردانید. سرویسهای ریتارگتینگ با ردیابی افرادی که وارد وبسایت شما شدهاند ولی هنوز به مشتری شما تبدیل نشدهاند، آنها را در وبسایتهای دیگر شناسایی میکنند و تبلیغات هدفمند شما را به آنها نمایش میدهند تا به وبسایت شما برگردند و در نهایت مشتری شما شوند. پس ریتارگتینگ چیست؟ ریتارگتینگ یا همان هدفگیری مجدد، ابزاری مفید و حتی ضروری برای کسبوکارها است که مارکترها به وسیله آن میتوانند یک مشتری را در قیف خرید پیش برانند.
ریتارگتینگ چیست؟
ریتارگتینگ در لغت به معنی هدفگذاری دوباره است. اما در علوم بازاریابی به معنی پیادهسازی نوعی از تبلیغات برای آن دسته از کاربرانی است که قبلاً به وبسایت شما سر زده ولی خرید نکردهاند. در واقع هدف ریتارگتینگ فروش به مخاطبان قبلی سایت است. این هم یکجور هدفگیری مجدد است دیگر، نه؟
بگذارید یک مثال بزنیم:
مثلاً امروز شما در نقش یک مشتری در گوگل عبارت «خرید صندلی» را جستجو میکنید؛ در نتایج به سراغ وبسایت x میروید و چند دقیقه محصولات مختلف او را بررسی میکنید. اما در نهایت بیخیال خرید شده و از سایت خارج میشوید. یک ماه بعد به سایت y که یک سایت خبری پربازدید است میروید؛ اما به محض ورود میبینید که در کنار صفحه، تبلیغ یک مدل صندلی از سایت x قرار داده شده!
در واقع اینجا یک ریمارکتینگ یا بازاریابی مجدد انجام شده و روند آن به این شکل بوده: اطلاعات شما در سایت فروشگاهی ذخیره شده، بعد از اینکه محصول را نخریدید، اطلاعاتتان به سایت دوم که یک سایت خبری و تبلیغاتی است، داده شده. سپس به محض ورودتان به سایت دوم، وب سایت شما را شناخته و سعی میکند با یک تبلیغ ریتارگتینگ، به خرید همان محصول ترغیبتان کند.

چرا ریتارگتینگ اهمیت دارد؟
یادم هست سال پیش در یک کلاس آموزش بازاریابی دیجیتال چند ده ساعته شرکت کرده بودم؛ در همان یکی دو جلسه اول بود که یکی از شرکتکنندگان با ناراحتی رو به استاد دوره کرد و گفت:«از میان بازدیدهای سایتم تعداد افراد خیلی کمی خرید میکنند و این من را به شدت نگران کرده.»
استاد از او پرسید یعنی از هر 100 نفر بازدیدکننده چه تعداد محصول میخرند؟ گفت حدود 5 نفر! در ادامه استاد با تعجب به او گفت: «سایت شما الان در بهترین شرایط ممکن قرار دارد چون نرخ تبدیل 5 درصد در سطح وب، یک نرخ تبدیل عالی و برای بعضی رویایی است»
آن روز و با توجه به اطلاعاتی که استاد به ما داد؛ متوجه شدیم نرخ تبدیل اصولی در سطح وب بین 1 تا 5 درصد است. این یعنی اگر هزار نفر به سایت شما سر بزنند؛ حدود 950 نفرشان بدون خرید از آن خارج میشوند!
اما ما باید بیخیال آن 950 نفر بشویم؟ در حالت عادی جواب مثبت است اما زمانی که کمی هوشمندانه کار کنیم و بدانیم ارزش هر مخاطب چقدر بالاست، قطعا جواب منفی است. شما به کمک کمپینهای مختلف ریتارگتینگ و ریمارکتینگ میتوانید از میان همان 950 نفری که قرار نبوده از سایتتان خرید کنند؛ مشتریان جدیدی به دست بیاورید. علاوه بر این به کمک این روش بازاریابی مجدد؛ میتوانید حتی خریداران قبلی وبسایتتان را هم به خرید دوباره محصول ترغیب کنید!
اهداف ریتارگتینگ چیست؟
در بخش بعدی میخواهم به سراغ معرفی پلتفرمهای ریتارگتینگ بروم، اما فکر میکنم بهتر باشد اول از همه ببینیم بازاریابی مجدد با چه اهدافی اجرا میشود؟
افزایش آگاهی از برند
آگاهی از برند یکی از مفاهیم به شدت مهم و تأثیرگذار در حوزه برندینگ است که مشخص میکند افراد چقدر با برند شما آشنایی دارند. در واقع اگر مخاطب برند شما را بشناسد یا حتی در جایی اسمش را شنیده باشد، احتمال خرید محصولتان بالاتر میرود. (اگر دقت کنید اغلب تبلیغات تلویزیونی هم صرفاً با هدف افزایش آگاهی از برند و محصول انجام میشود.)
یکی از اهداف ریتارگتینگ هم دقیقاً همین افزایش آگاهی از برند است. این یعنی زمانی که مخاطب شما تبلیغ وبسایتتان را بارها در سطح وب ببیند؛ حتی اگر همان لحظه برای خرید به آن مراجعه نکند؛ در نهایت وقتی تصمیم خرید داشته باشد، ممکن است اسم شما را به یاد آورد و از شما خرید کند.
افزایش نرخ تبدیل
همانطور که در ابتدای مقاله هم گفتم؛ حدود 95% از بازدید هر وبسایتی در سطح وب، کاربرانی هستند که بدون خرید کردن سایت شما را ترک میکنند. در ادامه و به کمک تبلیغات ریتارگتینگ و ریمارکتینگ، ما سعی میکنیم همین 95% را با یک پیشنهاد بهتر به سایت برگردانیم و نرخ تبدیل سایت را بیشتر کنیم.
تبلیغات ریتارگتینگ (هدفگذاری مجدد) چگونه کار میکند؟
ریتارگتینگ با استفاده از فایلهایی به نام کوکی اجرا میشوند. کوکی یک فایل کوچک است که هنگام بازدید از یک سایت در مرورگر نشان داده ذخیره میشود و نشان میدهد که کاربر از چه صفحهای و در چه زمانی بازدید کرده است. پلتفرم ریمارکتینگ (مثل یکتانت) از این کوکی استفاده میکند تا بتواند تبلیغاتی را مجدداً به او نمایش دهند. این تبلیغات میتواند کاربر را مجدداً به سایت شما بازگرداند و در نتیجه امکان خرید و تبدیل شدن آن به مشتری وجود دارد.
کاربری را فرض کنید که قبلاً از سایت شما دیدن کرده و از آن خارج شده است. اما ردپای کاربر به وسیله کوکیها روی مرورگر ذخیره میشود.
پلتفرم ریتارگتینگ که به این کوکی دسترسی دارد، هنگامی که کاربر در حال خواندن یک مقاله، گوش دادن به موسیقی یا بازدید از سایر فروشگاههای آنلاین است، تبلیغات ریتارگتینگ را به او نشان میدهد. این تبلیغات در سایتهایی نمایش داده میشود که به عنوان نمایشدهنده در پلتفرم ریتارگتینگ ثبت نام کردهاند و شامل لیست بلند بالایی از وبسایتها میشود.
هنگام نمایش این تبلیغات، ممکن است کاربر روی تبلیغات کلیک کند و به سایت شما راهنمایی شود. با این تفاوت که این بار با برند شما آشنا شده است و احتمال بیشتری وجود دارد که از شما خرید کند. در حالی که این نوع تبلیغات به کاربر نمایش داده میشود و طی یک فرآیند خودکار تبلیغات شما انجام میشود، شما می توانید به سایر کارهای خودتان در کسب و کارتان بپردازید.
این توضیح سادهای بود از این که ریتارگتینگ چگونه کار میکند، اما در عمل فرآیند فنی این نوع تبلیغات پیچیده است. نگران نباشید، این پیچیدگی را پلتفرم ریتارگتینگ مدیریت میکند، شما تنها باید به این فکر کنید که تبلیغات شما در چه سایتی و با چه موضوعی نمایش داده شود تا کاربران بیشتری به سایت شما بازگردند.
بیگ دیتا اجداد ما انسانها تا قبل از کشف وجود اجرام آسمانی هیچ فکری درباره نقاط نورانی که هر شب میدیدند نداشتند. آنها وقتی به آسمان شب خیره میشدند سعی میکردند با وصل کردن نقاط نورانی در تخیل خود موجوداتی بسازند یا آنها را به اتفاقات روزمره ربط دهند. هزاران سال از آن شبهای مبهم گذشته است و اکنون خیلی چیزها را فهمیدهایم. انسانها عاشق وصل کردن نقاط مبهم برای پیدا کردن معنی و ارتباط هستند.
حالا انسانها با کمک رایانهها به آسانی میتوانند مفاهیم و اطلاعات بهدردبخوری را از میان انبوهی از دادههای نامفهوم و بدون ساختار استخراج کنند. این انبوه داده همان چیزی است که به آن میگوییم بیگ دیتا (big data) یا کلان داده.
بیگ دیتا یک واژه باب روز (Buzzwords) برای فرایندهایی شامل جمعآوری، استخراج و تحلیل دادههایی پیچیده است که با ابزارهای معمول نمیتوان از آنها برای دستیابی به اهداف استفاده کرد.
این تعریف ساده بیگ دیتا همه ماجرا را بیان نمیکند. در واقع اصطلاح بیگدیتا فقط به دادهها اشاره میکند در صورتی که بخش بزرگی از این فرایند بر عهده علم داده (Data science)، استخراج داده (data mining)، تحلیل داده (Data analysis)، یادگیری ماشین (Machine learning) و در ابعاد بزرگتر، هوش مصنوعی است.
در این مقاله از تدریس24 قرار است تعریف بیگ دیتا یا همان کلانداده را واضحتر بیان کنیم و بعد کاربردها، راهکارها، ابعاد و چالشهای آن را مرور کنیم.
بیگ دیتا چیست؟
بیگ دیتا همانگونه که از این نام یا بهتر است بگوئیم اصطلاح مشخص است، مبحث بیگ دیتا به حجم عظیمی از دیتا (اطلاعات) اطلاق میشود که در زمانی کوتاه و با سرعت و دقت بالایی تجزیه و تحلیل میشود. این اطلاعات میتواند ساختاریافته (اطلاعات منظم و دستهبندی شده) یا غیرساختاریافته (اطلاعات حجمی نامنظم و تصادفی) باشد.
اما برخلاف چیزی که به نظر میرسد، این حجم اطلاعات نیست که اهمیت و اولویت دارد؛ بلکه نوع استفاده و بهرهبرداری از یک بخش یا تمام این اطلاعات توسط سازمانها و تجارتها است که مهم میباشد. بیگ دیتا در حقیقت عنوان و سیستمی جامع برای کسبوکارها به ویژه کسبوکارهای بزرگ است تا بتوانند از طریق اطلاعات حجیم به دست آمده از این سیستم، برای آینده کاری خود تصمیمات بهتری بگیرند.
مبحث بیگ دیتا در اوایل قرن بیست و یکم تأثیر شگفت انگیز خود را روی تجارتهای مدرن امروزی شروع کرد. درست با پیشرفت صنعتها و تکنولوژیها، جای خالی یک سیستم کارآمد که بتواند اطلاعات زیاد را در زمان کم به مرحله پردازش و تحلیل برساند به شدت محسوس بود. به همین خاطر کمپانیهای بزرگ دست به استفاده از راهکارهای جدید زدند و کم کم سیستم یکپارچه Big Data به مرحله بهرهبرداری رسید.
البته باید اذعان داشت که این سیستم یک سیستم یکسان و مشابه در تمامی تجارتها نیست و صرفاً عنوان و پایه و اساس آن به یک شکل است. این یعنی شاید یک کمپانی از روشی انحصاری برای این مورد استفاده کند که دیگر تجارتها آن را در اختیار ندارند.

ویژگیها و تعاریف مربوط به مبحث بیگ دیتا
مبحث بیگ دیتا به صورت تعریفی به شکل 3V یا سه حرف V که حرف ابتدایی چهار ویژگی اصلی این موضوع شناخته میشوند معرفی شده است که در ادامه آنها را بازگو خواهیم کرد:
حجم یا Volume: اولین ویژگی بیگ دیتا حجم و مقدار آن است که با کلمه Volume شناخته میشود. سازمانها و نهادهای گوناگون با جمعآوری اطلاعات از منابع متنوع و متفاوت اقدام به ایجاد یک پایگاه داده میکنند. این اطلاعات میتواند شامل مواردی مثل اطلاعات مربوط به حجم معاملات و تبادلات تجاری، اطلاعات دریافت شده از شبکههای اجتماعی یا اطلاعات ماشینی و طبقهبندی شده دیگر باشد.
این حجم زیاد از اطلاعات یکی از چالشهای کسبوکارهای قدیمی بود چون نمیدانستند چطور و در چه جایی اقدام به جمعآوری و ذخیرهسازی این اطلاعات کنند؛ اما به یمن ابداع روشهای جدید و بهرهگیری از تکنولوژیهای هوشمند، این مشکل برطرف شده است.
سرعت یا Velocity: دومین ویژگی مهم بیگ دیتا بحث سرعت فرآیندهای آن است. مبادلات اطلاعات باید با سرعت بسیار بالایی انجام شود و این نکته بسیار حائز اهمیت است. فرآیند بیگ دیتا این مسئله را به خوبی هندل میکند و با کمترین ضریب اشتباه (تقریباً نزدیک به صفر) اطلاعات با سرعت بسیار بالایی پردازش و تحلیل میشوند.
برخی از تکنولوژیهای به کار رفته برای این مورد تگهای RFID ، سنسورهای ارزیابی و سیستمهای اندازهگیری هوشمند هستند که در زمانی خیلی سریع اطلاعات را دریافت، پردازش و نتیجه آن را اعلام میکنند.
تنوع یا Variety: فرمت و نوع اطلاعات با یکدیگر تفاوت دارند. این اطلاعات میتوانند به صورت متنی، تصویری، صوتی یا حتی کدهای صفر و یک باشند! این تنوع باعث شده تا دستهبندیهای متعددی برای جمعآوری و ذخیرهسازی اطلاعات در نظر گرفته شود.
پیچیدگی یا Complexity: ویژگی آخر به موضوع پیچیدگی بیگ دیتا مربوط میشود. از جایی که اطلاعات از منابع متعدد و گوناگونی به دست میآیند، فرآیند مرتبطسازی، تطابق و هماهنگسازی آنها با یکدیگر پیچیده میشود. این مسئله باعث شده تا خیلی از سازمانها با مشکلات زیادی روبهرو شوند. برای جلوگیری از این مسئله باید سیستمهای جامع و یکپارچهای ترتیب داد که مانع ایجاد این مسائل شود. به همین خاطر است که کمپانیهای موفق از دستهبندیهای مرتب و کاربردی برای کنترل اطلاعات استفاده میکنند.
کاربردهای کلان داده چیست؟
از آنجایی که دادهها اهمیت زیادی دارند، بنابراین هر جایی که بتوان تحلیل خوبی داشت و اطلاعات مهمی را استخراج کرد، میتوان از کلان دادهها بهره گرفت. در ادامه چند مورد از مهمترین کاربردهای بیگ دیتا را بازگو میکنیم:
صنعت آموزش: همانطور که میدانید در حوزه آموزش، افراد مختلف با سنین متفاوت سراغ یادگیری مهارتهای متنوع میروند. این آموزشها شامل حضور در مدارس، دانشگاهها و مراکز علمی یا ثبت نام در آموزشگاههای خصوصی، آموزش آنلاین و… میشود. با توجه به حجم زیاد اطلاعات در این حوزه، با ارزیابی و تحلیل دقیق میتوان مسیر و محتوای آموزشی بهتری ایجاد کرد.
تولید محتوای ویدیویی: محتوای ویدیویی بهویژه فیلمهای سینمایی، سریالها و برنامههای تلویزیونی جزو پرطرفدارترین نوع محتوا در دنیا هستند. کمپانیهای تولیدکننده تلاش میکنند به کمک بیگ دیتا ذائقه مخاطب را شناسایی کرده و محصولات جذابتری را روانه بازار کنند.
حوزه سلامت: یکی از مهمترین کاربردهای بیگ دیتا در حوزه سلامت و پزشکی است. به کمک دادهکاوی و تحلیل دقیق دادهها میتوانید به اطلاعات تعداد زیادی از بیماران در سنین مختلف و گروههای متنوع برسید و برای مقابله با بیماریها و پیشگیری از ابتلای به آنها، راهکارهای مناسب و کاربردی ارائه دهید.
سیستم پیشنهاد: احتمالا شما هم در سایتهای مختلف محصولات یا محتوای پیشنهادی را دیدهاید. این موارد تنها بخشی از کاربرد کلان دادهها در طراحی سیستمهای ارائه پیشنهاد است.
دیجیتال مارکتینگ: یکی دیگر از کاربردهای بیگ دیتا در حوزه دیجیتال مارکتینگ یا بازاریابی دیجیتال است. در این حوزه چون حجم زیادی از دادههای قابل اندازهگیری وجود دارد، در صورت دادهکاوری درست و تحلیل و پردازش دقیق اطلاعات و دادهها میتوانید کمپینهای موفقی را اجرا کنید.
پست های مرتبط
پینگ چیست؟
Cloudflare چیست؟
تکنولوژی SD-WAN چیست؟
فایروال وب سایت یا WAF چیست؟
رایانش ابری چیست و چه کاربردهایی دارد؟
اعضا
-
Active 3 ساعت, 36 دقیقه قبل
-
Active 3 هفته, 1 روز قبل
-
Active 3 هفته, 1 روز قبل
-
Active ماه 1, 4 هفته قبل
-
Active ماه 4, 1 هفته قبل
بروز رسانی
سمیرا مردانی's بروزسانی مشخصات انجام شد ماه 9, 2 هفته قبل
محمد جواد محمدی's بروزسانی مشخصات انجام شد ماه 9, 2 هفته قبل
مریم نوری's بروزسانی مشخصات انجام شد ماه 9, 2 هفته قبل
محمد امین طاهری's بروزسانی مشخصات انجام شد ماه 9, 2 هفته قبل
نگار حجتی's بروزسانی مشخصات انجام شد ماه 9, 2 هفته قبل