رابط کاربری یا ui چیست؟
26 مهر 1400 1400-08-09 11:58رابط کاربری یا ui چیست؟
رابط کاربری یا ui چیست؟
یکی از اصلیترین واژهها در طراحی سایت، UI (User Interface) و یا رابط کاربری است که هنگام مرور و بازدید از یک سایت مشاهده میشود. در یک تعریف کلی به هر چیزی که زمان بازدید از یک سایت در صفحه نمایش دیده میشود همچون متون، جداول، تصاویر، ویدیو، ماژولها و غیره که میتواند در ظاهر یک سایت مشاهده شود، UI گفته میشود و کسی که این اجزا را طراحی میکند طراح UI نامیده میشودui به شکل ظاهری و بصری یک سایت دلالت دارد که کاربر میتواند آن را ببیند. این اصطلاح در چندین سال گذشته جزو یکی از مهمترین بخشهای سئو قرار گرفته است. فرض کنید شما از یک سایت فروشگاهی بازدید به عمل میآورید در این صورت ظاهر سایت و دسترسی راحت شما به بخشهای مختلف سایت برایتان بسیار مهم خواهد بود. تمامی این عوامل به داشتن یک UI قوی برای یک سایت بستگی دارد که در این صورت میتواند منجر به داشتن سئویی بهتر و بالا رفتن رتبه یک سایت در گوگل شود.
رابط کاربری یا ui چیست؟
تابهحال اتفاق افتاده وارد سایتی شوید و ببینید چقدر شلوغ و ناخواناست؟ چقدر طراحی نامرتب و درهمی دارد؟ بله، از این دست سایتها زیاد پیدا میشود که کلی عکس و متن را ریختهاند در یک صفحه و شوربایی را تحویل کاربر میدهند.گاهی با خودمان فکر میکنیم کاش طراح این سایت را میدیدیم و خیلی رک و راست به او میگفتیم که سایتش چگونه اعصاب مخاطب را نشانه میرود؛ یا اصلاً اگر من جای طراح بودم این رنگهای افتضاح را همینطوری بدون فلسفه استفاده نمیکردم؛ یا اگر این فونت استفاده نمیشد بهتر بود.درواقع ما داریم درباره UI صحبت میکنیم که این روزها به یک حرفه مهم، کلیدی و پر درآمد تبدیل شدهاست. ui مخفف عبارت User Interface و به معنای رابط کاربری می باشد. ui به ظاهر و یا هر چیزی که در صفحه نمایش (یا همان ظاهر سایت شما) می باشد گفته میشود، که شامل تصاویر، متن ها، دیاگرام ها، ماژولها، جداول، ویدئوها و همچنین رنگ و مکان آن ها می باشد. در کل ظاهر یک سایت را ui می نامند. => در نتیجه ui=ظاهر سایت
طراحی ui اصطلاحی است که طرح گرافیکی و یا ظاهر و شکل و شمایل یک سایت یا اپلیکیشن را توصیف می کند این به تمام عناصری که در صفحه وب هستند گفته می شود که به کاربر اجازه می دهد تا از طریق اطلاعات ذخیره شده در یک دستگاه با آن ها ارتباط برقرار کرده و از آن استفاده کند در این مقاله میخوانیم که UI چیست، با UX چه تفاوتی دارد؟ و در نهایت کار طراح UI و تمام جزییات آن را مشخص میکنیم.

تاریخچه ui
در گذشته و در دهه ۱۹۷۰ اگر میخواستید از رایانه یا کامپیوتر خود استفاده کنید باید از رابط خط فرمان (command line) کامپیوتر یا رایانه خود استفاده میکردید که این خود کار کلی از وقت و زمان شما را میبرد.رابطهای گرافیکی امروزی در آن زمان هنوز طراحی نشده بودند و از نظر تجاری هنوز جایگاهی در میان رابطهای کاربری نداشتند در آن زمان کاربران برای برقراری ارتباط با دیگر افراد و حتی انجام دادن یک کار ساده باید از طریق زبان برنامهنویسی و وارد کردن کدهای مختلف با دیگران ارتباط برقرار میکردند و یک کار کاملا ساده را با رایانه خود انجام میدادند.در دهه ۱۹۸۰ اولین رابط گرافیکی کاربر (GUI) توسط دانشمندان رایانه در Xerox PARC توسعه یافت. با این نوآوری پیشگامانه، کاربران میتوانستند با ارسال بصری دستورات از طریق آیکونها، دکمهها، منوها و جعبههای انتخاب (checkboxes) با رایانههای شخصی خود ارتباط برقرار کنند.این تغییر فناوری موجب شد که همه افراد بتوانند از کامپیوتر و رایانهها استفاده کنند و دیگر برای کار کردن با رایانه نیاز به کدنویسی نبود و این عمل انقلاب بزرگی در صنعت محصولات دیجیتالی و رایانهای آغاز کرد
تفاوت بین UI و UX
UI و UX مخفف هایی هستند که معمولا توسط افراد مبتدی به صورت اشتباه مورد استفاده قرار می گیرند. آنها کاملا معناهایی متفاوتی دارند که معمولا توسط افرادی که معناهای آن را نمی دانند به جای یکدیگر استفاده می شوند در صورتی که تقاوت این دو بسیار واضح می باشد.
UIمخفف User Interface می باشد که در صنعت نرم افزار به هر چیزی که در صفحه نمایش داده می شود گفته می شود که شامل تصاویر، متن ها، دیاگرام ها، ماژولها، جداول ، ویدئوها و همچنین رنگ ، سایر و مکان آن ها می باشد.
UXمخفف User Experience می باشد که بسیار وسیع تر از UI می باشد و به تجربه و احساس کاربر زمانی که از محصول شما استفاده می نمایند گفته می شود. به عنوان مثال زمانی که شما از سایت دارکوب محصولی را سفارش می دهید و آن بسیار سریع تحویل شما می گردد به این معناست که UX خوبی وجود داشته است.در حقیقت کل یک محصول UX می باشد و و هر بخش از آن UI نامیده می شود. UI در حقیقت سیستمی می باشد که انسان از طریق آن با ماشین در ارتباط می باشد و شامل کامپوننت های فیزیکی و نرم افزاری می باشد.
دوست عزیزم به تو پیشنهاد میکنم مقاله ux را هم از اینجا مطالعه کنی.

پنج اصل اساسی طراحی رابط کاربری یا UI از این قرارند:
- اصل ساختار
رابط کاربری میبایست با هدف مشخصی طراحی شود. هدفی کاربردی و با معنایی قابل درک که با برنامه ریزی دقیق انتخاب شده است. با در کنار هم قرار دادن مسائل مربوط به هم و جداسازی مسائل غیر مربوط باید به مدلی ثابت برسید.
- اصل سادگی
هدف از ارائه ی رابط کاربری به کاربر، ساده سازی فرآیند های دشوار و انجام آن ها به طور متداول و بدون دردسر میباشد. طراحی باید به گونه ای صورت گیرد که فهم آن برای کاربر آسان باشد. به معنای دیگر، UI باید میانبری متناسب با موقعیت های پیش آمده باشد.
- اصل پدیداری
طراحی باید آنقدر دقیق باشد که تمامی اطلاعات و مواردی که برای به انجام رساندن یک فرآیند نیاز است را جمع آوری کند و در اختیار کاربر بگذارد. همچنین اطلاعاتی که ضروری نبوده و در طول انجام کار نیازی به آن ها نداریم باید حذف شوند تا باعث ایجاد سردرگمی و مزاحمت نشوند.
- اصل بازخورد
طراحی رابط کاربری باید به زبان ساده و قابل درک کاربر را از وضعیت های متغیر، خطا های پیش آمده و استثناهای موجود مطلع کند.
- اصل تحمل
کاهش دادن هزینه ی خطا و اشتباهات پیش آمده مثلا از طریق برگشت پذیری میتواند از اصول مهم طراحی باشد؛ یعنی باید از انعطاف و تحمل بالایی برخوردار باشد و تا جایی که ممکن است، از پیش آمدن مشکلات جلوگیری کند.

چگونه UI طراحی کنیم؟
تا اینجا با تعریف کلی و اصول اساسی طراحی UI آشنا شدیم اما مراحل طراحی UI چیست ؟ به عبارت دیگر، برای طراحی کاربری مناسب چه کارهایی باید انجام شود؟
در مرحله اول، طراح UI باید پروژه را تمام و کمال بررسی و نیازسنجی کند. مثلا اگر قرار است رابط کاربری یک سایت را بررسی کند، باید ببیند مخاطبان سایت چه کسانی هستند. هر چه شناخت بیشتری از مخاطبان داشته باشید، طراحی بهتری ارائه خواهید داد. میتوانید برای شناخت نوع کسبوکار و مخاطبان سایتهای رقیب را بررسی کنید. یا اگر سایت اکنون موجود است، از طریق ابزار گوگل آنالیتیکس مخاطبان و رفتار آنها آن را بشناسید.شناخت مخاطب یکی از اصول مهم UI است. این شناخت همه جا به دردتان میخورد. مثلا اگر قرار است رابط کاربری یک سایت سرگرمی طراحی کنید، باید مخاطب عام را در نظر بگیرید. زمینه کاری را نیز در نظر داشته باشید. فرض کنیم طراحی رابط کاربری یک سایت شرکتی فروش ماشینآلات سنگین را به عهده دارید. فکر میکنید استفاده از تم رنگ صورتی چه تاثیری داشته باشد!؟
مرحله دوم، شامل طراحی اتود اولیه و ارائه آن به مشتری میشود. در این مرحله طرحی ابتدایی از سایت تهیه میکنید. منوها مشخص میشوند. محل قرار گرفتن هر یک از گزینهها تعیین میشود و … . این طرح اولیه را به مشتری نشان میدهید و با همفکری او، تغییرات لازم را در نظر میگیرید.پس از اعمال تغییرات لازم، نوبت به انتخاب رنگبندی و گرافیک میرسد. البته بهتر است این کار به عهده یک گرافیست باشد. ممکن است این کار را در مرحله اولیه انجام داده باشید. با این حال، پیشنهاد اکثر متخصصان این است که در آغاز طراحی سایت خود را درگیر زیبایی ظاهری نکنید. در غیر این صورت ممکن است از اصل موضوع، یعنی کاربری آسان، دور شوید
نکات مهم درباره UI چیست؟
نکاتی مهم در رابطه با UI وجود دارد که در این بخش به آنان اشاره میکنیم که عبارتاند از:
نکته اول: UI متمرکز بر نحوه ظاهر و عملکرد سطوح یک محصول و خدمات است.
نکته دوم: UI مانند پلی است که ما را به جایی میبرد که میخواهیم برویم.
نکته سوم: طراحان UI رابط کاربری برنامه را ایجاد میکنند.
بازار کار برای طراح رابط کاربری
متخصصین در این زمینه بسیار کم هستند و درخواست شرکتها و کسب و کارها برای استخدام طراح رابط کاربری زیاد است. اما موضوع قابل توجه توانایی شما در این زمینه میباشد. از جمله مواردی که در ملاک های استخدامی وجود دارد: کیفیت نمونه کار های قبلیتان، رزومه کاری و شرکت هایی که پیش از این در آن ها مشغول فعالیت بودید، اطلاعات شما از طراح های مطرح و اعتماد به نفس شما در طول مصاحبه هستند.اگر می خواهید واقعا یک طراح رابط کاربری متخصص باشید، بهتر است دائما در حال فعالیت باشید. این که بنشینید تا پروژه ای را به شما بسپارند و انجام دهید به هیچ عنوان باعث پیشرفت شما نخواهد شد. می توانید مهارتتان را در نمونه کارهای فرضی نیز افزایش دهید. پس دست به کار شوید و چند وب سایت فرضی طراحی کنید. البته به یاد داشته باشید برای نشان دادن آن ها به عنوان نمونه کار باید فرضی بودنشان ذکر شود.حتی می توانید آزادکاری داشته باشید و جایی استخدام نشوید. خودتان پروژه بگیرید و انجام دهید. البته که اعتماد کردن به طراح رابط کاربری بدون رزومه و تجربه مقداری مشکل است. اما اگر با افراد سرشناس ارتباط برقرار کنید گرفتن پروژه آسان تر میشود. رابطه ی خود را با این افراد که پروژه های زیادی در دست دارند تا آن ها را به شما بسپارند حفظ کنید. داشتن اعتماد به نفس و جسارت شما را چند قدم بزرگ در کار جلو می اندازد.
پیش به سوی حرفهای شدن!
یادتان هست در مقدمه از سایتهای افتضاح یاد کردیم که دوست داشتید آن را بکوبید و از اول بسازید؟ بیایید برعکس آن را هم تصور کنید؛ گاهی وارد سایتی میشوید که از طراحی و کار کردن با آن لذت میبرید و میگویید دست مریزاد به این طراح با سلیقه! هر دو مورد شما را قلقلک میدهد که دست به کار شوید و یک جهان را محو طراحیهای زیبای خود کنید!و صد البته مثل بقیه حرفهایها درآمد بالایی هم نصیبتان شود.صدای ذهن شما را میشنوم که میگوید: «من را چه به طراحی؟ مگر من گرافیستم؟ کی حوصله دارد برنامهنویسی یاد بگیرد و این نرمافزارهایی که آدم را گیج میکند! من تابهحال نه یک خط کد نوشتم نه نرم افزار طراحی را باز کردهام! اصلاٌ خودتان گفتید که کمی علم طراحی و برنامه نویسی لازم است، پس من را معاف کنید!»
پست های مرتبط
VDI چیست و چه کاربردی دارد؟
مزایا و معایب اس ام اس مارکتینگ چیست؟
فریم ورک چیست؟
توپولوژی مش چیست؟
دلایل عدم اتصال دامنه جدید به هاست چیست؟
اعضا
-
Active ماه 3, 4 هفته قبل
-
Active ماه 8 قبل
-
Active ماه 8 قبل
-
Active ماه 9, 1 هفته قبل
-
Active ماه 11, 2 هفته قبل
بروز رسانی
سمیرا مردانی's بروزسانی مشخصات انجام شد 1 سال, ماه 4 قبل
محمد جواد محمدی's بروزسانی مشخصات انجام شد 1 سال, ماه 4 قبل
مریم نوری's بروزسانی مشخصات انجام شد 1 سال, ماه 4 قبل
محمد امین طاهری's بروزسانی مشخصات انجام شد 1 سال, ماه 4 قبل
نگار حجتی's بروزسانی مشخصات انجام شد 1 سال, ماه 4 قبل