داکر چیست؟
7 شهریور 1401 1401-07-28 11:45داکر چیست؟
داکر یک پلتفرم برای ساخت، استقرار و مدیریت اپلیکیشنهای کانتینربندی شده است. امروزه داکر به ابزاری استاندارد برای توسعهدهندگان نرمافزار و مدیران سیستم بدل شده است. Docker رویکردی مبتکرانه برای اجرای سریع اپلیکیشنها بدون تحت تاثیر قرار دادن باقی سیستم به حساب میآید. میتوان یادگیری داکر را یکی از مهارتهای مهم و حیاتی برای افراد فعال در حوزه DevOps دانست.
این ممکن است سوال بسیاری از توسعهدهندگان و علاقهمندان باشد که Docker چیست ؟ یا Container در داکر چیست ؟ همچنین، ممکن است سوالات دیگری نیز پیرامون Docker وجود داشته باشند. در این مقاله از تدریس24 به طور جامع به این سوالات پاسخ داده شده است.
داکر (Docker) چیست؟
داکر امکانی را فراهم آورده است که پروسهها و نرمافزارها به صورت مجزا در محیط کاملا ایزولهای بر روی کرنل لینوکس راهاندازی شوند؛ به این محیط و بستۀ ایزوله، کانتینر (Container) میگویند.
کانتینر این امکان را برای برنامهنویسان و توسعهدهندگان اپلیکیشنها فراهم میکند که یک برنامه را با تمام ماژولها و کامپوننتهای وابسته آن (مانند کتابخانهها، توابع و …) یکی کرده و به صورت یک پکیج درآورند تا آن برنامه تولید شده در پلتفرمها و سیستمهای مختلف بدون مشکل اجرا شود.
در حقیقت هدف این است که بدون نگرانی از تنظیمات و وابستگیهای یک Application خاص در پلتفرمهای دیگر، آن برنامه در هر محیطی اجرا شود. پس اگر برنامه نویسی می کنید حتما استفاده از داکر را به شما توصیه می کنیم.
داکر که در بالا به آن اشاره شد وظیفه مدیریت کانتینرها را به عهده دارد و بیشتر شبیه یک ماشین مجازی عمل میکند.

تفاوت داکر و ماشین مجازی چیست؟
تفاوت داکر با ماشین مجازی در این است که در VM (یا ماشین مجازی) برای اجرای اپلیکیشن و برنامههای مختلف که بخواهیم به صورت ایزوله و مجزا از هم کار کنند باید VM های مختلف ساخته شود که همین موضوع بار پردازشی و هدر رفت منابع سیستمی را روی سرور به همراه دارد.
ولی در Docker روی یک VM خاص که میتواند دارای سیستم عامل ویندوز یا لینوکس باشد، ماژول داکر نصب شده و سپس روی سرویس داکر، کانتینرهای مختلف حاوی برنامهها و اپلیکیشنهای مختلف نصب و اجرا میشوند؛ بدون اینکه کانتینرها به هم دسترسی داشته باشند. بدین صورت کانتینرها از هم ایزوله هستند و نیاز ما برای ایجاد چندین VM را مرتفع میسازند.
دلایل محبوبیت داکر چیست؟
استفاده از داکر، مزایایی را برای توسعهدهندگان به همراه دارد که در این بخش به آن میپردازیم.
۱. محیط ایزوله و پایدار
با استفاده از کانتینر، توسعهدهندهها میتوانند محیطهایی ایزوله و قایل پیشبینی را ایجاد کنند که از دیگر برنامهها جدا شدهاند. بدون در نظر گرفتن اینکه برنامه در کجا مستقر شده است، همهچیز پایدار است و این موضوع منجر به افزایش بهرهوری میشود. چگونه؟ در واقع شما با کاهش زمانی که برای دیباگ کردن میگذارید، زمان بیشتری برای لانچ کردن فیچرهای جدید خواهید داشت.
۲. هزینه مناسب و استقرار سریع
کانتینرهای مجهز به داکر، از نظر کاهش زمان استقرار زبانزد هستند و با هر استانداری که حساب کنید، این کاهش زمان (تا چند ثانیه) یک شاهکار به حساب میآید!
در حالت سنتی، مواردی مانند تهیه، راهاندازی سختافزار و اجرا، چند روز زمان لازم دارد؛ بهعلاوه، شما با کارهای اضافه بر سازمان هم باید سروکله بزنید. اما وقتی که یک فرایند درون کانتینر قرار میگیرد، میشود آن را با برنامههای جدید هم به اشتراک گذاشت. این کار چه کمکی میکند؟
فرآیند استقرار سریعتر میشود و در زمان و هزینه صرفهجویی میکنید.
۳. پرتابل بودن و قابلیت اجرا در هر مکان
داکر ایمیجها محدودیت محیطی ندارند و این موضع باعث میشود که هرگونه استقراری، پایدار، پرتابل (قابل حمل) و مقیاسپذیر باشد. به علاوه، کانتینرها میتوانند در هر مکانی، بر اساس سیستمعامل (Win ،Mac OS ،Linux ،VMs ،On-prem ، در Public Cloud) اجرا شوند؛ که این ویژگی مهمی برای توسعه و استقرار است.
داکر توسعهدهندگان را قادر میسازد تا اپلیکیشنهای خود را راحت و سریع با حجم کمتری به صورت قابل حمل و پرتابل در یک کانتینر قرار دهند. این اپلیکیشنهابه صورت مجازی از هر جایی قابل اجرا هستند.
این فرآیند از طریق مجزا کردن کدها در داخل یک کانتینر واحد انجام میشود. کاملاً مشخص است چنین کاری بهینهسازی و آپدیت برنامه را سادهتر میکند. از آنجایی که شرکتهای فعال در عرصه فناوری به دنبال راههای بیشتری برای ساخت اپلیکشنهای پرتابل میگردند داکر روزبهروز طرفداران جدیدی پیدا میکند.
۴. قابلیت خوکارسازی (اتوماسیون)
کد زدن با زیرساخت و پیکربندی تکرارپذیر، سرعت توسعه شما را چندین برابر میکند. از طرف دیگر، تصاویر داکر (Docker Images) اغلب حجم کمی دارند، پس در نتیجه تحویل استقرار آنها در کانتینر برنامههای جدید در مدت زمان کمی انجام میگیرد.
مزیت دیگر تعمیر و نگهداری مستقیم است. هنگامی که یک برنامه وارد Container میشود، از سایر برنامههای در حال اجرا در داخل سیستم، جدا میشود. به عبارت دیگر ، برنامهها با هم مخلوط نمیشوند و به همین دلیل، تعمیر و نگهداری آنها به طور قابل توجهی آسانتر میشود. با اتومات شدن فرایندها، سرعت بیشتر و اشتباهات کمتری خواهید داشت.
۵. انعطافپذیری
اگر در چرخۀ انتشار یک محصول، نیاز به ارتقاء پیدا کنید، داکر کار را برایتان سادهتر میکند.
شما میتوانید تغییرات مورد نیاز را در کانتینرهای داکر ایجاد کرده، آنها را تست کنید و در نهایت از کانتینرهای جدید رونمایی کنید. در واقع این ویژگی کلیدی (یعنی انعطافپذیری بالای داکر) به شما اجازه میدهد که Image های جدیدی را ساخته، تست و منتشر و کنید که در چندین سرور مختلف میتوانند مستقر شوند.
با داکر میتوان پروژه را روی چند سرور جدید و مختلف آزمایش کرد و تمامی اعضای گروه بر روی یک پروژه واحد با تنظیمات همانند قادر به همکاری هستند. این کار توسعهدهندگان را قادر میسازد تا نسخههای جدید برنامه خود را به سرعت آزمایش کرده و از عملکرد صحیح آن اطمینان خاطر حاصل کنند.
۶. مقیاسپذیری
متد کانتینرسازی در داکر، به شما اجازه میدهد که برنامه را بخشبندی کرده و سپس بخشهای مختلف آن را رفرش، پاکسازی یا تعمیر کنید؛ بدون آنکه نیاز باشد کل برنامه متوقف شود!
علاوهبراین، با Docker میتوانید معماری برنامه را بر اساس فرایندهای کوچکی که از طریق API با هم در ارتباط هستند بسازید. حالا فرض کنید توسعهدهندهها با همکاری هم مشغول توسعه و حل مشکلات این فرایندها باشند؛ اینطوری چرخه توسعه با سرعت پیش میرود، مسائل راحتتر حل میشوند و در زمان و هزینه صرفهجویی میکنید.
پست های مرتبط
VDI چیست و چه کاربردی دارد؟
مزایا و معایب اس ام اس مارکتینگ چیست؟
فریم ورک چیست؟
توپولوژی مش چیست؟
دلایل عدم اتصال دامنه جدید به هاست چیست؟
اعضا
-
Active ماه 5, 2 هفته قبل
-
Active ماه 9, 3 هفته قبل
-
Active ماه 9, 3 هفته قبل
-
Active ماه 11 قبل
-
Active 1 سال, ماه 1 قبل
بروز رسانی
سمیرا مردانی's بروزسانی مشخصات انجام شد 1 سال, ماه 6 قبل
محمد جواد محمدی's بروزسانی مشخصات انجام شد 1 سال, ماه 6 قبل
مریم نوری's بروزسانی مشخصات انجام شد 1 سال, ماه 6 قبل
محمد امین طاهری's بروزسانی مشخصات انجام شد 1 سال, ماه 6 قبل
نگار حجتی's بروزسانی مشخصات انجام شد 1 سال, ماه 6 قبل