داشبورد مدیریتی چیست؟
11 شهریور 1401 1401-07-28 11:44داشبورد مدیریتی چیست؟
داشبورد مدیریتی همه میدانیم که داشبورد اتومبیل، مواردی مانند سرعت، میزان مسافت طی شده، دمای آب رادیاتور، میزان بنزین باقی مانده و… را در یک صفحه جلوی چشم راننده قرار میدهد. داشبورد مدیریتی نیز رفتاری شبیه داشبورد اتومبیل دارد و می تواند برای تمامی بخش های سازمان، مانند: بخش منابع انسانی، استخدام، فروش، امنیت، فناوری اطلاعات، مدیریت پروژه، مدیریت ارتباط با مشتری و … در نظر گرفته شود.
امروز میخواهیم راجع به داشبورد مدیریتی در کسب و کار صحبت کنیم. اگر شما هم نمیدانید داشبورد مدیریتی چیست و چه کاربردهایی دارد، تا پایان این مقاله از تدریس24 همراه ما بمانید
داشبورد مدیریتی چیست؟
یک سیستم هوش تجاری معمولا دارای 4 مولفه: انبار داده، ابزارهای تحلیلی، مدیریت فرآیندهای تجاری و داشبورد مدیریتی است. بنابراین داشبورد مدیریتی یکی از مولفههای سیستم هوش تجاری به شمار میرود.مطلب هوش تجاری چیست، به شما کمک میکند تا به طور کامل با این مفهوم و مزایای آن برای کسب و کارها آشنا شوید.
داشبورد مدیریتی (management dashboard)، نوعی رابط کاربری است که از وضعیت جاری و روندهای گذشته کسب و کار شما، یک نمایش گرافیکی ارائه میدهد. این عناصر گرافیکی با پیوستن به منابع مختلف میتوانند اطلاعات را از بانکهای اطلاعاتی موجود در سازمان استخراج کرده و به صورت یکپارچه در یک صفحه نمایش دهند. این نمایش تک صفحهای، معمولا به سادگی قبل خواندن است.
شما با استفاده از management dashboard میتوانید حجم زیادی از اطلاعات را مورد مطالعه و بررسی قرار دهید و تصمیمات درستی بگیرید. همان طور که گفتیم، داشبورد مدیریتی میتواند از طریق یک رابط گرافیکی و تصویری دادهها را بررسی کند.
همچنین، داشبوردهای مدیریتی میتواند اعداد، شاخصهای کلیدی عملکرد (KPI) و در برخی موارد کارتهای امتیاز عملکرد (Performance Scorecards) را در صفحهای جداگانه و با دسترسیهای مختلف برای مدیران سطوح بالای سازمان نمایش دهد.
مدیران کسب و کارها به وسیله این اطلاعات، ضمن مشاهده یک نمای کلی از سازمان خود، میتوانند آن را در مقابل خطرات و بحرانهای مختلف ایمن سازی کرده و فرصتهای مختلف برای پیشرفت سازمان را نیز بررسی کنند. در واقع، داشبورد مدیریتی به عنوان خروجی سیستم هوش تجاری در نظر گرفته میشود.

داشبورد مدیریتی باید چه ویژگیهایی داشته باشد؟
یک داشبورد مدیریتی خوب باید ویژگیهای زیر را داشته باشد:
-سادگی و قابل فهم بودن: از مهمترین ویژگیهایی است که یک داشبورد مدیریتی باید داشته باشد. داشبورد مدیریتی خوب پیچیده نیست و استخراج اطلاعات و کارکردن با آن نیاز به آموزشهای زیادی ندارد.
-اندازهگیری KPI ها: اصلیترین فایده داشبوردها زمانی است که KPI ها (شاخصهای کلیدی عملکرد) و شاخصهایی را اندازهگیری کنند که منجر به عمل میشوند. شاخصهای کلیدی عملکرد به مدیران کمک میکنند تا بر سازمان خود و بر پیشرفت آن به سمت اهداف نظارت کنند. استفاده از KPI های اختصاصی، قابلیت تطبیق داشبورد با نیازها و اهداف مختلف شرکتها و سازمانهای بزرگ و کوچک را نیز در مسیر دستیابی به اهداف خاصشان فراهم میکند.
-ارائه نمودارهای متنوع: یک داشبورد خوب گزینههای متنوعی برای انتخاب از میان نمودارها و جداول دارد تا بتوانید دادههای خود را با نمودارها و جداول متنوع به نمایش بگذارید و مفاهیم را به سرعت انتقال دهید.
-پردازش دادهها در لحظه: یک داشبورد مناسب باید بتواند دادهها را در لحظه پردازش کرده و نمایش دهد. پردازش سریع دادهها تضمین میکند که آمارهای شما به موقع و دقیق نمایش داده شوند.
-قابلیت فیلتر اطلاعات: داشبوردها باید به شما اجازه دهند با فیلتر کردن دادهها، محدوده زمانی آنها را تنظیم کنید، عملکرد یک واحد خاص را مشاهده کرده یا پیشرفت یک پروژه را دنبال کنید. در یک داشبورد خوب تنها با چند کلیک، میتوانید به راحتی این تنظیمات را برای تمامی جداول و نمودارها انجام دهید. در واقع، مدیرانی که میخواهند از داشبوردها به نفع سازمان خود استفاده نمایند، باید بتوانند با فیلتر کردن، اطلاعات ضروری را از اطلاعات غیرضروری تفکیک کنند.
-قالبهای ظاهری متنوع: تنظیم قالبها به شما اجازه میدهد ظاهر داشبورد خود را تغییر دهید. این ویژگی به شما امکان میدهد برای دادههای خود برندسازی کنید یا آنها را به شکلی جذاب و مخاطب پسند ارائه دهید
-دسترسی شبانه روزی: دادهها و تجزیه و تحلیل آنها باید در هر مکان و زمانی از شبانهروز و از هر دستگاهی در دسترس شما باشد. اکثر نرم افزارهای داشبورد ابری از این قابلیت برخوردار هستند.
-قابلیت به اشتراک گذاری: به اشتراکگذاری دادهها و گزارشها از داشبورد به ایجاد یک فرهنگ سازمانی دادهمحور در سازمان کمک میکند. داشبورد خوب شامل گزینههایی برای به اشتراک گذاری سریع دادهها با تیمهای مختلف است.
-امکان چاپ: ممکن است لازم باشد اطلاعات داشبورد را به صورت فیزیکی چاپ کنید. در این موارد، گزینه چاپ به شما کمک میکند اطلاعات داشبورد را بدون ایجاد اختلال در نمودارها به یک فایل PDF یا PNG تبدیل و آن را چاپ کنید.
قابلیتهای مهم داشبورد مدیریتی چیست؟
مهمترین اطلاعات در زمینه کسبوکار، که مدیران سازمانها برای استفاده از داشبوردهای مدیریتی به آنها نیاز دارند، چه چیزهایی هستند؟ در اینجا برخی از قابلیتهای مهم داشبوردهای مدیریتی را توضیح میدهیم.
۱. قابلیت سفارشیسازی
شما باید قادر باشید تا به اطلاعاتی که میخواهید دسترسی پیدا کنید و آنها را به شیوهای که برای شما راحتتر و مناسبتر است مشاهده نمایید. کاربران داشبوردهای مدیریتی باید بتوانند تا هرآنچه را که در داشبورد مشاهده میکنند، سفارشیسازی کنند و تغییر دهند.
۲. قابلیت کشیدن و رها کردن
کشیدن و رها کردن (Drag-and-Drop) روشی سریع و آسان برای کار با نرمافزارهای کاربردی است. با این روش شما میتوانید از طریق نشانگر موس، فایلها و مدارک موردنیازتان را به هرجا که دوست دارید منتقل کنید. شما از طریق این قابلیت میتوانید ابزارهای مختلفی را به داشبورد خود اضافه کنید تا اطلاعات بیشتری را موردبررسی قرار دهید. قابلیت کشیدن و رها کردن، یک روش بسیار ساده و آسان برای رفع نیازهای مدیریتی شماست.
۳. قابلیت انتخاب رنگ و فونت
شما میتوانید با انتخاب رنگها و فونتهای مختلف، داشبورد خود را از نظر بصری جذابتر کنید. این قابلیت بهخصوص برای شرکتهایی که میخواهند از بعضی اطلاعات، به عنوان ابزاری برای فروش استفاده کنند بسیار کارآمد است. این انعطافپذیری ظاهری، برای شرکتهایی که دوست دارند داشبوردشان را با برند خود هماهنگ کنند بسیار مناسب است.
۴. قابلیت نمایشهای گرافیکی مختلف
به جز نمودارها و چارتهای گرافیکی، شیوههای مختلف دیگری نیز برای نشان دادن اطلاعات مختلف وجود دارد. برخی از گزینههای نمایش گرافیکی اطلاعات عبارتند از: سرعت سنج (speedometers)، نقطهگذاری (dot plots)، محورها (pivots) و نمودارهای تعاملی (interactive graphs).
انواع داشبورد مدیریتی چیست؟
داشبوردهای مدیریتی از لحاظ نقش و کارکرد به 3 دسته تقسیم میشوند:
- داشبوردهای راهبردی یا استراتژیک (Strategic Dashboard)
داشبوردهای استراتژیک، از مدیران در هر سطح سازمانی پشتیبانی میکنند و از صحت عملکرد کسب و کار، نوعی نگرش همه جانبه به تصمیم گیرندگان ارائه میدهند. این داشبوردها معمولا برای مقایسه وضعیت سازمان با اهداف استراتژیک مورد استفاده قرار میگیرند و به مدیران برای تصمیمگیریهای اجرایی، مانند تنظیم اهداف کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت، کمک قابل توجهی میکنند.
این نکته را هم به خاطر داشته باشید که داشبوردهای استراتژیک، بر تصاویر و دادههای ایستا متمرکز هستند و با استفاده از اطلاعات دورهای تهیه میشوند.
- داشبوردهای تحلیلی (Analytic Dashboard)
این داشبوردها دربردارنده محتوا، موارد مقایسهای، سوابق بیشتر و شاخصهای عملکردی دقیقتر و کاملتری هستند و با آنالیز اطلاعات، به مدیران برای گرفتن تصمیمات مهم کمک میکنند. در واقع، مدیران با در اختیار داشتن داشبوردهای تحلیلی، میتوانند وضعیت موجود و دلایل آن را به درستی درک کنند. همچنین، داشبوردهای تحلیلی معمولا از تعامل با دادهها پشتیبانی میکنند.
- داشبوردهای عملیاتی (Operational Dashboard)
داشبوردهای عملیاتی به پایش کارکردهای حیاتی سازمان پرداخته و به طور مستقیم با فعالیتها و رویدادها در تعامل هستند. این داشبوردها به صورت پیوسته و لحظهای تغییر میکنند و به پاسخهای سریع نیاز دارند. بنابراین به صورت کاملا متفاوت با موارد اول و دوم طراحی و ساخته میشوند.
پست های مرتبط
VDI چیست و چه کاربردی دارد؟
مزایا و معایب اس ام اس مارکتینگ چیست؟
فریم ورک چیست؟
توپولوژی مش چیست؟
دلایل عدم اتصال دامنه جدید به هاست چیست؟
اعضا
-
Active ماه 5, 2 هفته قبل
-
Active ماه 9, 3 هفته قبل
-
Active ماه 9, 3 هفته قبل
-
Active ماه 11 قبل
-
Active 1 سال, ماه 1 قبل
بروز رسانی
سمیرا مردانی's بروزسانی مشخصات انجام شد 1 سال, ماه 6 قبل
محمد جواد محمدی's بروزسانی مشخصات انجام شد 1 سال, ماه 6 قبل
مریم نوری's بروزسانی مشخصات انجام شد 1 سال, ماه 6 قبل
محمد امین طاهری's بروزسانی مشخصات انجام شد 1 سال, ماه 6 قبل
نگار حجتی's بروزسانی مشخصات انجام شد 1 سال, ماه 6 قبل