تفکر استراتژیک چیست؟
1 مهر 1401 1401-07-28 11:38تفکر استراتژیک چیست؟
تفکر استراتژیک چیست یک تفکر واگرا و عمل گرا بوده و مانند فکر پویا است که با تعامل مستمر با محیط و تجزیه آن و خلاقیت توسعه می یابد و در واقع یک فرآیند مستمر و مداوم است که هدف آن رفع ابهام و معنی بخشیدن به یک محیط پیچیده است. اگر یک مدیر یا رهبر بخواهد در سازمان به طور مفید و مؤثر نقش ایفا کند باید مهارت های تفکر استراتژیک را در خود بهبود ببخشد.
در واقع تفکر استراتژیک را می توان یک روش حل مسائل استراتژیک سازمان دانست که رویکرد منطقی و همگرا را با فرآیند تفکر خلاق و واگرا ترکیب می کند. در تفکر استراتژیک مسائل پیچیده بی آنکه ساده تلقی شوند در ساده سازی آنان تلاش می شود و رمز و راز موفقیت آن در امید به آینده، مثبت اندیشی، خوش بینی به دور از ساده انگاری و تلاش خستگی ناپذیر و مستمر است. یک چارچوب مناسب برای تفکر استراتژیک نیاز به ادغام تمرکز سطح خرد روی افراد و گروه ها با تمرکز سطح کلان روی سازمان و بافت سازمانی دارد؛
به عبارت دیگر، آن نیازمند تصديق نفوذ ویژگیهای منحصر به فرد و اقدامات افراد روی بافت سازمانی و تأثیر و نفوذ بافت سازمانی روی افراد و تفکر افراد می باشد. واضح است، ویژگی های یک فرد متفکر استراتژیک، در صورت حمایت از ساختار و فرآیندها در گروه و سطوح سازمانی، ارزشمند و تقویت می شود. به زعم بون تفکر استراتژیک مختص به مدیران عالی سازمان نبوده و سطوح پائین مدیریتی نیز تا حدودی در این فرایند نقش داشته و درگیر هستند.
گلدمن در تحقیق خود با اشاره به تحقیقات قبلی در خصوص تفکر استراتژیک بیان می کند که توانایی تفکر استراتژیک مدت هاست به عنوان یکی از نیازهای مدیران ارشد شناخته شده است. ضمن اینکه با توجه به افزایش پیچیدگی محیط اجتماعی، این توانایی در سطح پایین تر سازمان هم موردنیاز است. تفکر استراتژیک راهی است که افراد در یک سازمان فکر می کنند، ارزیابی می کنند، می نگرند و آینده را برای خود و دیگران خلق می کنند.
در ادامه این مقاله از تدریس24 همراه ما باشید تا شمارا بیشتر در این زمینه راهنمایی کنیم.
تفکر استراتژیک چیست؟
تفکر استراتژیک چیست به زعم موریس، تفکر استراتژیک در سطح سازمان، هماهنگ کردن فکرهای خلاق در یک دیدگاه مشترک است که سازمان را قادر می سازد به سمت تهیه و تدوین روشی که در آینده همه ذینفعان را خشنود می کند، پیشروی نماید. محققان در پژوهش های خود ویژگی هایی را برای سازمان بیان کردند که در القاء تفکر استراتژیک در سطح سازمان، مهم تلقی می شوند که عبارت اند از: فرهنگ سازمانی، ساختار سازمانی، پاداش و سیستم جبران خدمات، فناوری و نظام اطلاعات.
تفکر استراتژیک چیست دانشمندان حوزه مدیریت استراتژیک مدلی دوسطحی از تفکر استراتژیک ارائه کرد که از یک سو قابلیت های فردی را در نظر می گیرد و از سوی دیگر فرآیندهای سازمانی مؤثر بر آن را مورد بررسی قرار داد. این مدل در دو سطح فردی و سطح سازمانی بیان شد که سطح سازمانی آن نیز شامل موارد: ترویج گفتگوی استراتژیک، استفاده از ابتکار کارکنان می باشد.
تفکر استراتژیک چیست طی مطالعات انجام گرفته توسط محققان، تنها یک مورد از این مدل ها حاصل کار تحقیقی میدانی است که این تحقیق از طریق روش کیفی و با استفاده از مصاحبه با کارکنان و مدیران میانی در باره مشارکت در تفکر استراتژیک در سطح سازمان، صورت گرفته است.

ویژگی افراد دارای تفکر استراتژیک چیست
تفکر استراتژیک چیست راهبردیکردن تفکرتان یک چالش همیشگی است. فشار کاری همیشه شما را وادار به واکنشهای سریع، و گاهی خارج از منطق و اصول میکند. مشخصا در چنین مواقعی، زمان مناسبی برای فکرکردن به تصویر بزرگ یا آینده، وجود ندارد. بههرحال مگر تفکر استراتژیک کاری نیست که مدیران ارشد به آن موظف باشند؟ نه!
تفکر استراتژیک چیست که شما میتوانید و باید در هر جایگاهی از یک سازمان، به کار بگیرید. این نوع تفکر، یک عادت است و نه بخشی از تقویم و برنامه روزانه شما. شما باید روشتان را طوری تنظیم کنید که برای خارج شدن از محدوده امن خود، آماده باشید. تفکر استراتژیک، یک فرایند تفکر عاقلانه و هدفمند است که به تجزیهوتحلیل عوامل مؤثر بر اهداف بلندمدت میپردازد.
۱. افراد دارای تفکر استراتژیک، از آینده و احتمالات جدید استقبال میکنند
تفکر استراتژیک چیست آیا به همهمه صنعت و حرفهای که در آن مشغول هستید توجه میکنید و ترندهای جدید و با پتانسیل بالا را به کار میگیرید؟ آیا به افق دید حرفه خود و تکنولوژی نیمنگاهی دارید و به دنبال فرصتها و احتمالات جدید میگردید؟
تفکر استراتژیک چیست افراد دارای تفکر استراتژیک این کار را میکنند. آنها واکنش نشان نمیدهند یا منتظر کسی نیستند که به آنها بگوید چه کار کنند. آنها به سوی ایدههای جدید گام برمیدارند، پروژههای جدید را آغاز میکنند و سعی میکنند که کالا یا خدمت جدید آینده را پیدا و زودتر از بقیه آن را عرضه کنند. آنها مسیری را انتخاب میکنند که در آن اهداف، طولانیمدتتر و بسیار بزرگتر هستند. این افراد، اصولا تفکر روبهجلو دارند. افراد دارای تفکر استراتژیک، آینده را میسازند.
۲. افراد دارای تفکر استراتژیک ریسک میکنند
تفکر استراتژیک چیست بیشتر انسانها خارج شدن از محدوده امن خود را دوست ندارند. اما این موضوع برای رشد شخصی و حرفهای لازم است. در این وضعیت است که یادگیری و کسب دانستههای جدید، رخ میدهند.
تفکر استراتژیک چیست آنها ایدههای جدید را طوفان فکری میکنند و با ذهنی باز به مسائل مینگرند. از ریسک نمیترسند و آن را هرچهقدر که ترسناک باشد، میپذیرند و با ترسشان روبرو میشوند. افراد دارای تفکر استراتژیک از شکست لذت میبرند، بلند میشوند و دوباره به پیش میتازند.
۳. این افراد، خلاق هستند
ایدههای خارج از چهارچوب، مسائل بیشتری را نسبت به راهحلهای معمول حل میکنند. هر سازمانی، وقتی با موانع و چالشهای صعبالعبور مواجه میشود، به راهحلی نیاز دارد. اینجا، جایی است که افراد با تفکر استراتژیک وارد میشوند. هیچ نظر یا موضوعی برای حرفهایهایی که تفکر خارج از چارچوب دارند، تابو نیست.
آنها راهحلهای جدید را به کار میگیرند، حتی اگر این راهحلها، عجیب و غریب باشند. افراد خلاق، صندوقچه گنجی از تفکر استراتژیک دارند. از آنها پیشنهاداتی برای حل مسئله بخواهید. کمی بعد به ایدههایی غیرمعمول ولی راهگشایشان گوش خواهید داد.
۴. وضع موجود را نمیپذیرند
تفکر استراتژیک چیست افراد با تفکر استراتژیک، به روشهای مقبول و معمول اهمیتی نمیدهند. آنها به دنبال پیداکردن روشهایی هستند که در محیط دائما در حال تغییر، جواب بدهند. این افراد با ایستادن جلوی وضع موجود مشکلی ندارند و میتوانند کارشان را به شکلی کاملا جدید انجام بدهند.
۵. افراد دارای تفکر استراتژیک مشتاق یادگیری هستند
هرکسی در محیط کاری خود شخصی را میشناسد که انگار همهچیز را میداند. هرگاه که با این شخص حرف میزنید، آنها به شما میگویند که چه اتفاقی در سازمان و یا حتی صنعتی که در آن مشغولاید، در حال رخدادن است. آنها کاملا به اتفاقاتی که در حال رخدادن هستند، اشراف دارند و از یادگیری چیزهای جدید لذت میبرند. این کنجکاوی و عطش برای اطلاعات، نمایانگر یک فرد با توان تفکر استراتژیک است.
۶. آنها برای تطبیقیافتن مشتاق هستند
سختگیری، راهبرد بلندمدت خوبی برای پرورش شخصیت حرفهای نیست. هرچه بیشتر به روشهای قدیمیتان برای انجام کارها بچسبید، بیشتر گیر میافتید. برای بهبود تفکر استراتژیک خود، نیاز دارید که روشتان را اصلاح کنید. نیاز خواهید داشت که کارهای جدیدی را امتحان کنید. مثلا کارهایی که قبلا انجام ندادهاید.
تفکر استراتژیک چیست باید تطبیقپذیر باقی بمانید و پروژهها را چه پیش از شروع، چه هنگام کار و چه پس از تکمیلشان، به خوبی مدیریت کنید.
پست های مرتبط
VDI چیست و چه کاربردی دارد؟
مزایا و معایب اس ام اس مارکتینگ چیست؟
فریم ورک چیست؟
توپولوژی مش چیست؟
دلایل عدم اتصال دامنه جدید به هاست چیست؟
اعضا
-
Active ماه 5, 2 هفته قبل
-
Active ماه 9, 2 هفته قبل
-
Active ماه 9, 3 هفته قبل
-
Active ماه 10, 3 هفته قبل
-
Active 1 سال, ماه 1 قبل
بروز رسانی
سمیرا مردانی's بروزسانی مشخصات انجام شد 1 سال, ماه 6 قبل
محمد جواد محمدی's بروزسانی مشخصات انجام شد 1 سال, ماه 6 قبل
مریم نوری's بروزسانی مشخصات انجام شد 1 سال, ماه 6 قبل
محمد امین طاهری's بروزسانی مشخصات انجام شد 1 سال, ماه 6 قبل
نگار حجتی's بروزسانی مشخصات انجام شد 1 سال, ماه 6 قبل