تاریخچه قرارداد SLA چیست؟
30 مرداد 1401 1401-07-28 11:52تاریخچه قرارداد SLA چیست؟
تاریخچه قرارداد SLA چیست؟
SLA شرکت ها ارائه دهنده خدمات تجارت الکترونیک یا آنلاین، موظف هستند در قبال خدمات ارائه شده، توافق نامه ای بین خود و سرویس گیرنده منعقد کنند. به این توافق نامه اصطلاحا SLA گفته می شود و در این مقاله قرار است با تمامی جوانب این قرار داد آشنا شوید. پس اگر نمیدانید SLA چیست ، پیشنهاد می کنم تا آخر این مقاله از تدریس24 با ما همراه باشید.
هر کدام از ما به عنوان مشتری خدماتی را از ارائهدهندگان سرویسهای مختلف دریافت میکنیم. اما سوال مهم اینجاست که تعهدات متقابل هر کدام از ما چیست و در صورت بروز مشکل چطور میتوانیم حق خودمان را از سرویسدهنده پیگیری کنیم؟ برای جواب این سوال باید با توافقنامه سطح خدمات یا SLA آشنا باشید.
وقتی سیمکارت میخرید، برای خانه یا محل کارتان اینترنت نصب میکنید، یا برای راهاندازی سایتتان از شرکت هاستینگ هاست یا سرور تهیه میکنید، آنها تضمین میکنند که خدماتشان را تحت شرایط مشخص در اختیار شما قرار دهند. اما طبیعی است که گاهی در این بین مشکلی به وجود آید. بنابراین شما باید به عنوان کاربر و دریافتکننده خدمات، از حقوقتان باخبر باشید تا بتوانید پیگیریهای لازم را انجام دهید.
شرکت ارائهدهنده خدمات هم باید پیشبینیهای لازم را داشته باشد. بنابراین بین دو طرف ماجرا یک توافقنامه امضا میشود. فرقی هم نمیکند شما شخص حقیقی یا حقوقی باشید.امروز میخواهیم درباره توافقنامه سطح خدمات که به نام قرارداد SLA یا توافقنامه سطح خدمات هم شناخته میشود صحبت کنیم و ببینیم جزئیات آن چیست.
درخواست sla چیست؟
خب! در اینجا دو سوال مطرح می شود:
SLA مخفف Service Level Agreement و به معنای لغوی ” توافقنامه سطح خدمات ” است. در واقع این توافق نامه سطح خدماتی که از یک فروشنده انتظار می رود را تعریف می کند.
در توافقنامه SLA یا service-level agreement که توسط شرکت ها ارائه دهنده خدمات تجارت الکترونیک مابین سرویس دهنده و سرویس گیرنده تنظیم میگردد، علاوه بر طرح ریزی اندازهگیری خدمات، در صورت عدم دریافت خدمات مشمول جریمه یا جبران خسارت نیز خواهد بود.
توافقنامههای سطح خدمات بخش حیاتی تمام قراردادهای فروش تکنولوژی و برونسپاری هستند. یک SLA جدا از فهرستبندی انتظارات مربوط به نوع و کیفیت خدمات، در صورت عدم رعایت شروط قرارداد، راههایی را برای جبران خسارت ارائه میدهد.

انواع قرارداد SLA کدامند؟
همانطور که گفتیم توافقنامه سطح خدمات انواع مختلفی دارد. در ادامه درباره انواع نمونههای SLA بیشتر صحبت میکنیم:
- مبتنی بر سرویس (Service-Based)
عددوقتی صحبت از مشتریان خدمات میکنیم، یعنی همه این مشتریان در توافقنامه سطح خدمات یکسان هستند. در این حالت همه مشتریان تحت یک شرایط مشخص، خدمات یکسان و مشابهی را از سرویسدهنده دریافت میکنند. به عنوان مثال میتوان به قرارداد SLA میان شما و یکی از ارائهدهندگان خدمات سیمکارت موبایل اشاره کرد.
- مبتنی بر مشتری (Customer-Based)
عدداین توافقنامه همانطور که مشخص است، حول محور مشتری میچرخد و به عبارتی، به یک مشتری خاص و همۀ خدمات مورد استفاده او مربوط میشود. در این نوع SLA رابطه میان عرضهکننده و مشتری به صورت دقیق و جزئی مشخص میشود و یک توافقنامه همهجانبه نیست.
مثلاً شرکتی ممکن است با یک ارائهدهنده خدمات IT که سیستمهای پرداختی و بانکی آنها را مدیریت میکند، درباره روابط و انتظارات خاصی که دارند، مذاکره و توافقنامهای را با جزئیات لازم منعقد کند. این توافقنامه از نوع Customer-Based است.
- چندسطحی (Multi-Level)
عدداین نوع از توافقنامه SLA به سطوح مختلفی از خدمات اشاره میکند که توسط گروه متفاوت مشتریان یک سرویس مشابه، دریافت میشود.
بعد از اینکه متوجه شدیم SLA چیست و انواع قرارداد SLA را شناختیم، حالا نوبت این است که ببینیم چرا این توافقنامه اهمیت زیادی دارد و به عنوان مشتری باید آن را داشته باشیم.
موارد مهم در قرارداد SLA
تا اینجا به صورت کلی درباره توافقنامه سطح خدمات حرف زدیم. در این بخش میخواهیم ببینیم که مهمترین بخشهای موجود در نمونه SLA چیست. این گزینهها شامل موارد زیر است:
- توضیح اینکه ارائهدهنده سرویس چه کاری انجام میدهداهمیت قرارداد SLA
- توضیحات شفاف درباره ذینفعان و مسئولیت آنها
- استاندارد کیفیت سرویس و زمانبندی مرتبط با آن
- نحوه نظارت بر عملکرد سرویس و اطلاعرسانیها
- جبران خسارت عدم تطابق با مفاد توافقنامه
- شرایط فسخ، فورس ماژور یا بیاثر شدن بندهای توافقنامه
- موارد خاص و استثنا
- نحوه تامین امنیت
- مدیریت ریسک و برنامه خروج از مشکلات بحرانی
- مشخص کردن شاخصهای کلیدی عملکرد (KPI) (در برخی سازمانها که به این KPI نیاز دارند)
- تبادل اطلاعات محرمانه
معیارهای سنجش عملکرد قرارداد SLA
همانطور که گفتیم متریکها و شاخصهایی برای سنجش کیفیت نمونه قرارداد SLA وجود دارد که موارد مختلفی را پوشش میدهد.
در ادامه این متریکها را میبینید:
- در دسترس بودن و درصد آپتایم در SLA
مدت زمان اجرای خدمات (یاپایداری سرویس) و اینکه چه مدت مشتری به آن دسترسی (Availability) داشته است. میزان Uptime معمولاً با درصد مشخص شده و بهطور کلی در هر ماه تقویمی یا چرخه صورتحساب پیگیری و گزارش میشود.
دقت کنید که این درصد معمولاً ۹۹/۹ بیان میشود، اما هیچوقت نمیتواند ۱۰۰ باشد؛ چراکه همیشه جایی برای موارد غیرقابل پیشبینی در نظر گرفته میشود.
- بنچمارکهای خاص عملکرد
منظور از بنچمارک این است که عملکرد واقعی به صورت دورهای با یک سری معیارها مقایسه میشود.
- زمان پاسخگویی ارائهدهنده خدمات
مدت زمانی که طول میکشد تا ارائهدهنده خدمات به مشکل یا درخواست مشتری پاسخ دهد. شرکتهای بزرگتر ممکن است برای پاسخگویی به سوالات مشتریان، میز خدمات را راهاندازی کنند.
میز خدمت، مرکزی برای اراده اطلاعات، مدیریت درخواستها و تیکتها بر اساس SLA، اتوماسیون و … است.
- مدت زمان حل مشکل
مدت زمان لازم برای حل یک مشکل پس از مطلعشدن ارائهدهنده خدمات نیز در مفاد قرارداد SLA مشخص میشود.
- نرخ ترک
منظور از نرخ ترک درصد تماسهایی که در صف که مشتریان پاسخ داده نشده است.
- نتایج کسبوکار
از این KPIها برای تعیین نحوه تأثیر ارائهدهندگان خدمات روی عملکرد کسبوکار استفاده میشود.
- نرخ خطا
درصد خطاهای موجود در یک سرویس، مانند خطاهای کدنویسی یا بازههای زمانی از دست رفته در دریافت سرویس از سوی مشتری.
- زمان برگشت
زمان لازم برای حل مشکل از سوی ارائهدهنده سرویس پس از دریافت آن.
- نرخ مشکل
شمارش یا درصد خطا در خدمات عمده. مشکلاتی چون پشتیبانگیری و بازیابی ناقص، خطاهای برنامهنویسی/دوبارهکاریها و مهلتهای از دست رفته برای حل مشکل در این بخش بررسی میشود.
- کیفیت فنی
در توسعه اپلیکیشنهای برونسپاریشده، اندازهگیری کیفیت فنی توسط ابزارهای تجزیه و تحلیل تجاری انجام میشود که عواملی مانند اندازه برنامه و مشکلات کدگذاری را بررسی میکند.
پست های مرتبط
VDI چیست و چه کاربردی دارد؟
مزایا و معایب اس ام اس مارکتینگ چیست؟
فریم ورک چیست؟
توپولوژی مش چیست؟
دلایل عدم اتصال دامنه جدید به هاست چیست؟
اعضا
-
Active ماه 5, 2 هفته قبل
-
Active ماه 9, 2 هفته قبل
-
Active ماه 9, 3 هفته قبل
-
Active ماه 10, 3 هفته قبل
-
Active 1 سال, ماه 1 قبل
بروز رسانی
سمیرا مردانی's بروزسانی مشخصات انجام شد 1 سال, ماه 6 قبل
محمد جواد محمدی's بروزسانی مشخصات انجام شد 1 سال, ماه 6 قبل
مریم نوری's بروزسانی مشخصات انجام شد 1 سال, ماه 6 قبل
محمد امین طاهری's بروزسانی مشخصات انجام شد 1 سال, ماه 6 قبل
نگار حجتی's بروزسانی مشخصات انجام شد 1 سال, ماه 6 قبل