بیزینس پلن چیست؟
4 مهر 1401 1401-07-28 12:07بیزینس پلن چیست؟
بیزینس پلن در سادهترین حالت، بیزینس پلن یا طرح کسب و کار (طرح تجاری هم گفته میشود) یک راهنماست؛ نقشه راهی برای کسبوکار شما که اهداف و جزئیات نحوه برنامهریزی برای دستیابی به این اهداف را مشخص میکند. در این مطلب علاوه بر آشنایی با بخشهای مختلف بیزینس پلن ، به این سؤال پاسخ میدهیم که بیزینس پلن چیست؟ همچنین بهطور کاملا کاربردی بهکمک نمونه بیزینس پلن به این موضوع میپردازیم که چگونه بیزینس پلن بنویسیم.
برای یافتن پاسخ باید این ایده منسوخ را به دور بیندازید که میگوید بیزینس پلن باید یک سند رسمی و طولانی باشد، گویی که مطلبی پژوهشی است؛ زیرا این ایده دیگر درست نیست. در حالی که هر کسبوکاری از طریق گذراندن مراحل نگارش بیزینس پلن منافع بسیاری کسب میکند، فقط زیرمجموعه کوچکی به سند رسمی بیزینس پلن برای جستوجوی سرمایهگذاران یا استفاده از وام تجاری نیاز دارد.
بیزینس پلن ناب ایدهی خوبی است، زیرا باعث میشود که روند برنامه ریزی شما خیلی سادهتر باشد. شما ساده شروع میکنید و آن را به صورت سازمانیافته رشد میدهید. شما کاری را انجام نمیدهید که هدف تجاری نداشته باشد؛ بنابراین، برای نمونه، شما تیم مدیریتی خود را توصیف نمیکنید، مگر اینکه برای افراد خارج از سازمان به آن بخش نیاز داشته باشید.
علاوه بر آن، حتی برای آن دسته از افراد که به تهیه سند بیزینس پلن نیاز دارند، امروزه فرایند نوشتن یک بیزینس پلن رسمی بسیار راحتتر از گذشته است. این روزها تهیه طرح های کسب و کار سادهتر، کوتاهتر و آسانتر است. دیگر زمان طرح های کسب و کار سی تا چهلصفحهای گذشته است؛ طرح های تجاری مدرن کوتاهترند، نوشتن آنها آسانتر است و خوشبختانه، خواندنشان نیز سهلتر است.
در ادامه این مقاله از تدریس24 همراه ما باشید.
چه کسانی به طرح کسب و کار نیاز دارند؟
حال که با این آشنا شدیم که بیزینس پلن چیست به این میپردازیم که چه کسانی به بیزینس پلن نیاز دارند؟ اگر میخواهید برای تأمین درآمد خود، کارهای خود را به صورت یک فریلنسر انجام دهید، میتوانید از بیزینس پلن صرفنظر کنید، اما اگر برای نقش قابلتوجهتری اقدام میکنید که احتمالا نیازمند مقدار قابلتوجهی از زمان، پول و منابع است، شما به یک طرح کسب و کار نیاز دارید.
اگر در کسبوکارتان جدی هستید، جدیگرفتن برنامهریزی برای موفقیت شما حیاتی است.
متأسفانه، بسیاری از افراد فقط هنگام راهاندازی مشاغل جدید یا درخواست وامهای تجاری به طرح های کسب و کار فکر میکنند؛ اما طرح های تجاری برای اداره کسبوکار نیز ضروری هستند، چه به وامها یا سرمایهگذاریهای جدید نیاز داشتهباشند و چه نداشتهباشند. مشاغل موجود باید دارای طرح هایی تجاری باشند که با تغییر شرایط بازار و بروز فرصتهای جدید، آنها را حفظ و بهروز کنند.
هر کسبوکاری دارای اهداف بلندمدت و کوتاهمدت، ازجمله اهداف فروش و بودجههای هزینهای است. یک بیزینس پلن شامل همه این موارد است و برای استارتاپی که به منظور جمعآوری سرمایه تلاش میکند، به همان اندازه سودمند است که برای یک تجارت دهساله که به دنبال رشد است
۱. کسبوکارهای استارتاپ
در واقع، کلاسیکترین سناریوی بیزینس پلن، برای یک استارتاپ است، زیرا این طرح به مؤسسان کمک میکند تا مسائل گنگ و نامعلوم را به قطعات معنادار، مانند پیشبینی فروش، بودجه هزینهها، نقاط عطف و وظایف، تقسیم کنند.
این نیاز به محض اینکه تشخیص دهید که بدون تعیین پیشبینیهای فروش، هزینهها و زمان پرداختها، نمیدانید چه زمانی و به چه مقدار پول نیاز دارید، آشکار میشود. همه استارتاپها به این طرح نیاز دارند؛ چه آنها به ترغیب سرمایهگذاران، بانکها یا دوستان و خانواده خود برای کمکهای مالی و تأمین سرمایهگذاری جدید نیاز داشتهباشند، چه نداشتهباشند.
در این حالت، طرح کسب و کار بر توضیح آنچه سازمان جدید قرار است انجام دهد، چگونگی دستیابی به اهداف خود و مهمتر از همه، اینکه چرا بنیانگذاران برای انجام این کار مناسباند، متمرکز است؛ همچنین یک بیزینس پلن استارتاپ شامل جزئیات مفصلی است در زمینه مقدار سرمایه موردنیاز برای سرپاکردن تجارت و نیز مراحل اولیه رشد که به سودآوری منجر میشود.
بهکمک تستهای خودشناسی، تواناییها و استعدادهایتان را بشناسید.
۲. مشاغل موجود
همه طرح های تجاری برای استارتاپهایی نیستند که چیزی انقلابی را برای ایجاد تحول در آینده طراحی میکنند. مشاغل موجود نیز از طرح های کسب و کار نهتنها برای تغییر در بازارهای خود و استفاده از فرصتهای جدید، بلکه برای مدیریت و هدایت استراتژیک تجارت نیز استفاده میکنند.
آنها از طرحی برای تقویت استراتژی، ایجاد معیارها، مدیریت مسئولیتها و اهداف، پیگیری نتایج، و مدیریت و برنامهریزی منابع، ازجمله مدیریت گردش مالی، استفاده میکنند؛ البته آنها طرحی را به کار میبرند که برنامه را برای بررسی و بازبینی منظم تنظیم کند.
طرح های کسب و کار میتوانند عامل مهمی در رشد مشاغل موجود باشند؛ برای مثال، مشاغلی که بیزینس پلن مینویسند و از آنها برای مدیریت تجارت خود استفاده میکنند، ۳۰٪ سریعتر از مشاغلی که رویکرد فیالبداهه دارند، رشد میکنند. مطالعهای که پروفسور اندرو بورک (Andrew Burke)، مدیر بنیانگذار مرکز کارایی و اقتصاد بتانی (Bettany) در دانشکده مدیریت کرانفیلد (Cranfield) انجام داد، این پدیده را کشف کرد.
برای مشاغل موجود، یک فرایند طرحریزی تجاری قوی میتواند یک مزیت رقابتی محسوب شود که رشد سریعتر و نوآوری بیشتری را به دنبال دارد. بهجای یک سند ثابت و ساکن، طرح های تجاری در مشاغل موجود به ابزاری پویا و فعال تبدیل میشوند که برای پیگیری رشد و شناسایی مشکلات احتمالی، قبل از اینکه کسبوکار را نابود کنند، مورد استفاده قرار میگیرند.

بیزینس پلن شامل چه اجزایی است؟
۱.عنوان فرعی بیزینس پلن
۲.خلاصه اجرایی
۳.توضیحات شرکت
۴.فرصت کسب و کار
۵.تحلیل رقابتی
۶.بازار هدف
۷.طرح بازاریابی (مارکتینگ پلن)
۸.چکیده امور مالی
۹.تیم
۱۰.اقلام نیازمند تامین مالی
۱.عنوان فرعی بیزینس پلن
یک بیزینس پلن عالی با عنوان اصلی و فرعی جذابی شروع میشود. میخواهید مشخص کنید که این سند در واقع یک بیزینس پلن است، اما عنوان فرعی میتواند داستان کسب و کار شما را در یک جمله کوتاه بیان کند.
۲.خلاصه اجرایی
اگرچه این بخش از پلن را آخر مینویسید، ولی اولین بخش و شاید تنها بخشی است که ذینفعان میخوانند. خلاصه اجرایی یک پلن، زمینه نگارش بقیه سند را فراهم میکند. این بخش شامل بیانیه ماموریت یا چشم انداز شرکت شما، ارزش پیشنهادی و اهداف بلند مدت است.
۳. توضیحات شرکت
این بخش مختصر از بیزینس پلن شامل نام کسبوکار، تعداد سالهای فعالیت، پیشنهادات کلیدی و بیانیه جایگاهیابی برند است. حتی شاید ارزشهای اصلی یا تاریخچه کوتاهی از شرکت را اضافه کنید. نقش توضیحات شرکت، معرفی کسب و کارتان به شیوه ای قانع کننده و مختصر به خواننده است.
۴.فرصت کسب و کار
فرصت تجاری باید سرمایه گذاران را متقاعد کند که سازمان شما نیازهای بازار را به گونه ای برآورده میکند که هیچ شرکت دیگری نمیتواند آن را انجام دهد. این بخش، مشکل خاصی را که کسب و کارتان در بازار حل میکند و نحوه حل آن را توضیح میدهد. همچنین این بخش شامل ارزش پیشنهادی شما و همچنین برخی اطلاعات سطح بالا در مورد بازار هدفتان خواهد بود.
۵. تحلیل رقابتی
تقریباً هر صنعتی بیش از یک فعال بازاری دارد. حتی اگر کسب و کارتان اکثریت سهم بازار صنعت شما را در اختیار دارد یا به عبارتی، اولین در نوع خودتان هستید، باز هم با سایرین رقابت دارید. در بخش تحلیل رقابتی، نگاهی عینی به چشم انداز صنعت میاندازید تا جایگاه کسب و کارتان را مشخص کنید. تجزیه و تحلیل SWOT یک روش سازمان یافته برای قالب بندی این بخش است.
۶.بازار هدف
مشتریان اصلی کسب و کارتان چه کسانی هستند و چرا؟ بخش بازار هدف در بیزینس پلن با جزئیات به مشتریان اصلی میپردازد. بازار هدف باید اطلاعات جمعیت شناختی، روان شناختی، رفتارشناسی و جغرافیایی مشتری ایده آل را توضیح دهد.
۷.طرح بازاریابی (مارکتینگ پلن)
بازاریابی، گسترده است و پوشش دادن هر نوع بازاریابی ممکن، وسوسه انگیز خواهد بود. اما مرور مختصر نحوه بازاریابی، پیشنهاد ارزشمند برای مخاطبان هدف و به دنبال آن ارائه یک برنامه تاکتیکی کفایت میکند. گسترده فکر کنید و بعد آن را به این صورت محدود کنید: آیا روی یک روال کاری آهسته و پیوسته متمرکز هستید که در آن سرمایه گذاری اولیه روی جذب مشتری ارگانیک انجام میشود؟ یا با استفاده از استراتژی تبلیغاتی، مشتریان زیادی به دست خواهید آورد؟ این نوع اطلاعات باید مارکتینگ پلن شما را تشکیل دهند.
پست های مرتبط
VDI چیست و چه کاربردی دارد؟
مزایا و معایب اس ام اس مارکتینگ چیست؟
فریم ورک چیست؟
توپولوژی مش چیست؟
دلایل عدم اتصال دامنه جدید به هاست چیست؟
اعضا
-
Active ماه 5, 2 هفته قبل
-
Active ماه 9, 3 هفته قبل
-
Active ماه 9, 3 هفته قبل
-
Active ماه 11 قبل
-
Active 1 سال, ماه 1 قبل
بروز رسانی
سمیرا مردانی's بروزسانی مشخصات انجام شد 1 سال, ماه 6 قبل
محمد جواد محمدی's بروزسانی مشخصات انجام شد 1 سال, ماه 6 قبل
مریم نوری's بروزسانی مشخصات انجام شد 1 سال, ماه 6 قبل
محمد امین طاهری's بروزسانی مشخصات انجام شد 1 سال, ماه 6 قبل
نگار حجتی's بروزسانی مشخصات انجام شد 1 سال, ماه 6 قبل