بازاریابی چریکی یا گوریلا مارکتینگ چیست؟

گوریلا مارکتینگ
بازاریابی مقالات

بازاریابی چریکی یا گوریلا مارکتینگ چیست؟

 

گوریلا مارکتینگ احتمالا تاکنون نام روش‌های مختلفی بازاریابی را شنیده باشید که هر کدام در موقعیتی خاص به کار برده می‌شود. اما نوعی از بازاریابی به نام گوریلا مارکتینگ وجود دارد که به آن بازاریابی چریکی یا بازاریابی پارتیزانی نیز گفته می‌شود و هر طور که حساب کنیم هر سه نام این مدل بازاریابی کمی عجیب و البته نامانوس است. شاید این ذهنیت در شما ایجاد شود که این نوع بازاریابی مانند جنگیدن است و برای رسیدن به نتایج مطلوب باید دست به کارهای خطرناک بزنیم.

در مفهوم کلی اسم اصلی این روش گوریلا مارکتینگ (Guerrilla Marketing) است که به فارسی بازاریابی چریکی یا بازاریابی پارتیزانی نیز ترجمه شده است. امروز می‌خواهیم بیشتر درباره این مفهوم، انواع آن و کاربردش برای کسب و کارهای بزرگ و کوچک صحبت کنیم. در ادامه این مقاله از تدریس24 همراه ما باشید تا شمارا بیشتر در این زمینه راهنمایی کنیم.

بازاریابی چریکی یا گوریلا مارکتینگ چیست؟

 

هرگاه بتوانید از استراتژی‌ها و روش‌های نامتعارف و عجیب که تقریبا تاکنون مشابه آن وجود نداشته و پیاده‌سازی نشده‌است، برای تبلیغ محصول یا خدمت خود استفاده کنید، به این روش بازاریابی چریکی یا گوریلا مارکتینگ می‌گویند. البته نام دیگر این روش، بازاریابی پارتیزانی است. در این نوع بازاریابی درواقع از جنگ‌های پارتیزانی الهام گرفته شده که پارتیزان‌ها و سربازان جنگ‌های چریکی با روش‌های نامتعارف و غافل‌گیر کننده باعث شکست دشمن می‌شدند.

یکی از ویژگی‌های بازاریابی چریکی ارزان بودن و گاهی اوقات بدون هزینه بودن آن است. در این روش شما بیشتر روی روش‌های متفاوت و خلاقانه‌ای متمرکز می‌شوید که تاکنون وجود نداشته است. استفاده از این ترفندها باعث می‌شود تا اثرگذاری بیشتری روی مخاطبان داشته باشید و بتوانید آنها را سریع‌تر متقاعد کنید تا محصول شما را بخرند.

گوریلا مارکتینگ

 

انواع بازاریابی چریکی

 

با اینکه گوریلا مارکتینگ یکی از زیرمجموعه‌های بازاریابی است، ولی خودش انواع مختلفی دارد که در موقعیت‌های متفاوت می‌توانید از آنها استفاده کنید. در ادامه از انواع بازاریابی چریکی برای شما می‌گوییم:

  • گوریلا مارکتینگ خارجی (OUTDOOR)

همان‌طور که می‌دانید تبلیغات محیطی و تبلیغاتی که در فضای بیرون انجام می‌شود بخش عمده‌ای از فضای تبلیغات را به خود اختصاص داده است. حال تصور کنید به جای استفاده از بیلبوردهای مرسوم، از المان‌های تبلیغاتی متفاوتی استفاده کنید که تا کنون در سطح شهر وجود نداشته است. به این روش گوریلا مارکتینگ خارجی (outdoor) گفته می‌شود.

  • گوریلا مارکتینگ درونی (INDOOR)

این نوع از بازاریابی چریکی دقیقا عکس مدل خارجی است و این بار در فضاهای داخلی و بسته نظیر فروشگاه‌های زنجیره‌ای، استخر، مراکز بازی، مترو، دانشگاه و… از المان‌های متفاوت برای تبلیغات استفاده می‌کنید. به این روش نیز گوریلا مارکتینگ داخلی (indoor) گفته می‌شود.

  • گوریلا مارکتینگ در مقر رویداد (EVENT AMBUSH)

بسیاری از شرکت‌ها برای تبلیغ محصولات و خدمات خود در رویدادهای مختلف از جمله نمایشگاه‌ها، همایش‌ها، رویدادهای ورزشی یا کمپین‌های مختلف شرکت می‌کنند. اگر این برندها برای تبلیغات خود به جای شیوه‌های مرسوم نظیر پخش تراکت و بروشور سراغ روش‌های خلاقانه و متفاوت بروند به این روش گوریلا مارکتینگ در مقر رویداد گفته می‌شود. یکی از نمونه‌های این مدل تبلیغات که چند سال پیش برای اولین بار جذابیت داشت، استفاده از اسکوترهای برقی توسط یکی از اپراتورهای تلفن همراه ایران در نمایشگاه الکامپ و تلکام بود.

  • گوریلا مارکتینگ تجربی (EXPERIMENTAL)

این مدل از بازاریابی چریکی در واقع شامل تمام موارد بالا می‌شود، با این تفاوت که دیگر یک سویه نیست و بین برند و مخاطب تعامل شکل می‌گیرد و کاربران با اجرای درخواست شرکت‌ها، جزئی از برنامه تبلیغاتی می‌شوند و می‌توان آنها را مجری اصلی دانست. در این روش باید تجربه‌ای متفاوت را برای مخاطبان رقم بزنید.

 

تاریخچه‌ی بازاریابی چریکی

 

قدمت تبلیغات به 4000 سال قبل از میلاد مسیح بازمی‌گردد. هنگامی‌که مصریان اولیه از پاپیروس برای ساختن تبلیغات فروش و پوسترهای دیواری استفاده می‌کردند. آنچه ما تبلیغات و بازاریابی سنتی می‌دانیم در طول قرن‌ها به آرامی توسعه یافت؛ اما در اوایل دهه 1900 پیشرفت چندانی نداشت.

در این زمان بود که هدف اصلی تبلیغات، آموزش بیشتر در مورد محصول یا خدمات به مصرف‌کننده بود تا سرگرمی، اما در سال 1960، فعالیت‌ها بر هزینه‌های سنگین تبلیغاتی در کانال‌های مختلف رسانه‌های جمعی مانند رادیو و و دستگاه چاپ متمرکز شد.

اواخر دهه 1980 و اوایل دهه 1990 بود که تلویزیون کابلی شروع به پخش پیام‌های تبلیغاتی کرد. به یاد ماندنی‌ترین پیشگام در این مدت MTV بود که در آن، بیشتر به دنبال این بودند که مصرف‌کننده پیام تبلیغاتی را بپسندد و با او سازگار باشد تا اینکه آن تبلیغ، یک نمایش برجسته برای آن محصول جانبی باشد.

آژانس‌ها برای ایجاد تأثیر در مصرف‌کنندگان تلاش می‌کردند و مصرف کنندگان از فروش در بازار خسته شده بودند. اکنون زمان یک تغییر بود، در سال 1984، جی کنراد لوینسون، یک اصطلاح رسمی را در کتاب خود به نام «بازاریابی چریکی» معرفی کرد.

لوینسون بعنوان نایب رئیس ارشد جی. والتر تامپسون (J. Walter Thompson) و مدیر خلاق و عضو هیئت مدیره تبلیغات لئو برانت (Leo Burnett) است. لوینسون در کتاب خود، روش‌های منحصر به فردی را برای مبارزه با شکل‌های سنتی تبلیغات ارائه می‌دهد. هدف از بازاریابی چریکی، استفاده از روش‌های غیر متعارف برای تبلیغات با بودجه اندک بود.

در این مدت، رادیو، تلویزیون و چاپ در حال افزایش بود؛ اما مصرف‌کنندگان خسته شده بودند. لوینسون پیشنهاد می‌کند که کمپین‌ها باید تکان دهنده، منحصر به فرد و هوشمندانه باشند. که این کار، نیاز به ایجاد همهمه و هیاهو دارد، شاید شاید نام گوریلا مارکتینگ نیز دقیقا از همین رفتار اقتباس شده باشد!

 

مزایای بازاریابی چریکی

 

احتمالا تا اینجای مقاله، شیوه‌ی انجام بازاریابی چریکی برای شما جذاب بود و این خود مهم‌ترین مزیت این نوع از بازاریابی محسوب می‌شود، چراکه می‌تواند نام برند شما را برای همیشه در ذهن مخاطب حک کند، اما در ادامه با برخی از مزایای بازاریابی پارتیزانی بیشتر آشنا می‌شویم:

  • عالی برای بودجه کم!

نکته کلیدی در بازاریابی چریکی، استفاده از روش‌های تبلیغاتی غیر متعارف برای درگیر کردن مصرف‌‌کنندگان به روش‌های جدید و مهیج است. بسیاری از تجربیات تعاملی است و می‌تواند در مکان‌های غیر منتظره رخ دهد؛ و روشی مقرون به صرفه برای ایجاد آگاهی از برند فراهم می‌کند. برخی از این نمونه‌های کلاسیک را بررسی کنید.

  • ویروسی شدن!

ما در دنیایی زندگی می‌کنیم که توسط تکنولوژی شکل گرفته است؛ با گوشی‌های هوشمند، رسانه‌های اجتماعی و فرهنگ «سلفی». به این معنی که فعالیت‌های روزمره افراد به صورت آنلاین ثبت می‌شود. شرکت‌های بازاریابی چریکی می‌توانند با استفاده از این روند، کمپین‌های جذابی را ایجاد کنند که ویروسی می‌شود و به سرعت میلیون‌ها بازدید جمع می‌کند. بازاریابی چریکی، یک نوع بازاریابی ویروسی (Viral Marketing) است.

  • ایجاد مشارکت!

بازاریابی چریکی برای تأثیرگذاری کامل به حالات و موقعیت‌های روزمره متکی است. به این ترتیب، شما اغلب با مشاغل محلی، سازمان ها و موسسات خیریه همکاری خواهید کرد تا یک کمپین تولید کنید؛ خواه یک کمپین کوچک مانند کمپین قهوه یا کمپینی بزرگ مانند دانشگاه یا هتل باشد. این بدان معناست که شما می‌توانید مشارکت داشته باشید و مخاطبان ایده آل خود را با سهولت بیشتری مورد هدف قرار دهید.

  • بی‌نظیر و به یاد ماندنی!

یک کمپین موفق بازاریابی چریکی، می‌تواند برای تجربه به یادماندنی‌تر، با استفاده از تکنیک‌های تبلیغاتی تجربی، احساسات شدیدی را در مصرف‌کنندگان ایجاد کند. حتی ممکن است برخی از تبلیغات، مردم را شوکه کند یا بترساند؛ البته به طور موقت؛ تا تأثیر مطلوبی داشته باشد، بازاریابی چریکی ۴ هدف اصلی دارد که عبارتند از:

سورپرایزکردن مخاطب

ایجاد تأثیری به یادماندنی و ماندگار

ایجاد همهمه و هیاهوی فراوان بین مردم

در نهایت تمام این موارد در کنار هم، کمک می‌کنند تا یک سازمان بتوانید با صرف هزینه‌ای اندک، نام برند خود را میان افراد زیادی پخش کرده و بدین ترتیب علاوه‌بر اینکه یک شیوه‌ی جذاب مارکتینگ را برگزیده، در هزینه‌های بازاریابی خود نیز صرفه‌جویی خواهد کرد، در ادامه برخی از تفاوت‌های این نوع بازاریابی را با شیوه‌ی سنتی آن بررسی می‌کنیم.

 

 

دیدگاه خود را اینجا قرار دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اعضا

‫بروز رسانی

سمیرا مردانی's بروزسانی مشخصات انجام شد 1 سال, ماه 6 قبل

محمد جواد محمدی's بروزسانی مشخصات انجام شد 1 سال, ماه 6 قبل

مریم نوری's بروزسانی مشخصات انجام شد 1 سال, ماه 6 قبل

محمد امین طاهری's بروزسانی مشخصات انجام شد 1 سال, ماه 6 قبل

نگار حجتی's بروزسانی مشخصات انجام شد 1 سال, ماه 6 قبل

فیلدهای نمایش داده شده را انتخاب کنید. دیگران مخفی خواهند شد. برای تنظیم مجدد سفارش ، بکشید و رها کنید.
  • عکس
  • شناسه محصول
  • امتیاز
  • قیمت
  • در انبار
  • موجودی
  • افزودن به سبد خرید
  • توضیحات
  • محتوا
  • عرض
  • اندازه
  • تنظیمات بیشتر
  • ویژگی ها
  • ویژگی های سفارشی
  • زمینه های دلخواه
برای پنهان کردن نوار مقایسه ، بیرون را کلیک کنید
مقایسه
مقایسه ×
Let's Compare! Continue shopping